DISTRIBUIȚI

Un document al ONU arată că armata rusă a ucis sute de civili în primele zile ale războiului din Ucraina. Cel puțin 441 de civili au fost uciși într-o perioadă scurtă de timp, a anunțat miercuri Biroul pentru drepturile omului al Națiunilor Unite, informează mediafax.

Biroul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului (OHCHR) a anchetat execuții sumare și atacuri asupra civililor în trei regiuni: Kiev, Cernigău și Sumî. Este vorba despre violențele care s-au produs din 24 februarie până la începutul lunii aprilie, când forțele rusești s-au retras din cele trei zone, potrivit Sky News.


Citește și : Peste 6.700 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei (OHCHR)

Conform raportului, forțele armate rusești care controlau acele zone au provocat moartea a 441 de civili dintre care 341 de bărbați, 72 de femei, 20 de băieți și 8 fete. Totuși, raportul mai arată că numărul real al victimelor din cele trei regiuni este probabil mult mai mare.

În timpul anchetei, au fost adunate probe din 102 orașe și sate.

În total, până la 4 decembrie, OHCHR susține că a numărat 6.702 de decese ale civililor, în monitorizare fiind incluse agresiuni ale tuturor părților.

Raportul a mai constatat că multe dintre cadavrele verificate aveau semne care ar putea dovedi uciderea cu intenție.

Raportul a mai stabilit că Bucha este una dintre cele mai afectate zone. Orașul din apropierea capitalei Kiev s-a aflat sub controlul trupelor rusești din 5 martie până la 30 martie.

Citește și : Rusia a desfăşurat sisteme antirachetă mobile pe una din insulele Kurile

OHCHR a documentat uciderea a 73 de civili în Bucha și este în curs de a confirma alte 105 cazuri.