DISTRIBUIȚI
AFP

Trupele armatei libaneze au utilizat marţi gaze lacrimogene pentru a dispersa sute de susţinători revoltaţi ai grupărilor şiite Hezbollah şi Amal care au încercat să ia cu asalt una din pieţele principale din centrul Beirutului, după difuzarea unui videoclip aparent ofensator la adresa unor figuri religioase şiite venerate, conform informaţiilor difuzate de posturile de televiziune şi de martori, transmite dpa, potrivit agerpres.

Sute de tineri aflaţi pe motociclete, fluturând steaguri ale grupărilor politice şi religioase amintite, s-au strâns în apropierea principalei zone de protest din centrul Beirutului, scandând „şiiţi, şiiţi” şi au aruncat cu pietre şi petarde în forţele de securitate din apropiere.


Citește și: Rusia și China propun ridicarea unor sancțiuni impuse Coreei de Nord

Înregistrarea video care a inflamat pasiunile într-o ţară în care diviziunile sectare sunt adânci, aparţine se pare unui sunnit libanez din nordul oraşului Tripoli, Samer Sidawi, care susţine că locuieşte în străinatate. În videoclip, acesta insultă comunitatea şiită din Liban, pe imamii şiiţi, liderii Hezbollah şi mişcarea Amal.

Aceste noi confruntări se adaugă valului de violenţe şi revolte ce zguduie Libanul începând cu 17 octombrie, care l-au determinat pe Saad al-Hariri să demisioneze din funcţia de premier. Protestele au fost generate de furia populaţiei faţă de elita politică sub oblăduirea căreia a înflorit corupţia timp de decenii şi care a adus Libanul în cea mai dificilă criză economică de după războiul civil din 1975-1990.

Citește și: O barcă plină cu migranți s-a răsturnat în Mediterană. Cel puțin 7 oameni au murit!

Luni, preşedinţia libaneză a anunţat amânarea până joi a consultărilor parlamentare vizând numirea unui nou prim-ministru, decizia fiind luată la solicitarea premierului demisionar Saad Hariri, singurul candidat pentru acest post.