DISTRIBUIȚI
captura RT

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi, de la tribuna Adunării Generale a ONU, că Iranul i-a cerut mişcării fundamentaliste şiite libaneze Hezbollah să se echipeze cu rachete ghidate de precizie împotriva Israelului, relatează publicaţia The Times of Israel, potrivit agerpres.

‘În Liban, Iranul a ordonat Hezbollah să construiască situri secrete pentru a transforma proiectile neadaptate în rachete ghidate, rachete care să poată lovi adânc în interiorul Israelului cu o precizie de 10 metri’, a spus el.


Citeşte şi: Un avion plin cu pasageri a ajuns în mare după o aterizare ratată – VIDEO 

Trei dintre aceste situri s-ar afla în apropiere de aeroportul internaţional din Beirut, a adăugat Netanyahu, reproşând Hezbollahului că ‘se foloseşte în mod deliberat de locuitorii inocenţi ai capitalei (libaneze) ca de scuturi umane’.

Nu există informaţii potrivit cărora uzinele destinate să transforme rachetele obişnuite în arme mai precise ar fi deja operaţionale. Tsahal (armata israeliană) a declarat că în prezent acestea sunt construite cu ajutorul Iranului.

Armata israeliană consideră că este vorba de ‘un alt exemplu de implantare iraniană în regiune şi de influenţă negativă a Iranului’.

Ţinta vizată de loviturile aeriene israeliene săptămâna trecută, în cursul cărora un avion de recunoaştere rusesc (Il-20) a fost doborât, din greşeală, de către antiaeriana siriană, adăpostea dispozitive utilizate la producţia de rachete de înaltă precizie, pe punctul de a ajunge în posesia grupării libaneze Hezbollah, potrivit Times of Israel.

Citeşte şi: Autorităţile britanice au identificat un al treilea agent rus, implicat în otrăvirea lui Serghei Skripal

Conform armatei israeliene, Hezbollah a început să lucreze anul trecut la aceste instalaţii pentru construirea de rachete sol-sol.

Unul dintre aceste situri este situat sub un teren de fotbal al unei echipe susţinute de Hezbollah, un altul la nord de aeroportul internaţional Rafic Hariri, în timp ce al treilea – sub portul din Beirut şi la mai puţin de 500 de metri de pista aeroportului.

Potrivit Tsahal, acestea nu ar fi singurele instalaţii utilizate de Hezbollah pentru fabricarea şi stocarea de rachete de înaltă precizie.