DISTRIBUIȚI

Armata israeliană a percheziţionat şi închis joi birourile a şapte organizaţii nonguvernamentale palestiniene cu sediul în Cisiordania ocupată şi acuzate de ”terorism” de statul israelian, au anunţat aceste organizaţii şi responsabili ai lor, informează AFP, potrivit agerpres.

Guvernul israelian anunţase în octombrie 2021 că a plasat pe lista cu „organizaţii teroriste” şase ONG-uri palestiniene având legături cu Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP), o decizie ce a fost aspru criticată de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului.


Citeşte şi: Presa israeliană îl compară pe Viktor Orban cu Nicolae Ceauşescu! Asemănările sunt izbitoare: Naţionalism exacerbat, antisemitism şi aversiunea pentru democraţie – Black News

Miercuri seară, ministrul israelian al apărării Benny Gantz a ratificat această decizie în legătură cu trei dintre aceste organizaţii, iar joi dimineaţă armata israeliană a întreprins percheziţii şi a închis birourile a şapte ONG-uri la Ramallah, sediul Autorităţii Palestiniene în Cisiordania, teritoriul ocupat de Israel din 1967.

Este vorba de cele şase ONG-uri desemnate drept „teroriste” în octombrie 2021 şi de organizaţia Health Work Committtes, de asemenea legată, potrivit Israelului, de FPLP, mişcare palestiniană de orientare marxistă dotată cu o aripă armată, însă mult mai slabă decât grupările islamiste Hamas sau Jihadul Islamic.

Citește și: Londra RESTRICŢIONEAZĂ folosirea apei

Toate aceste organizaţii au negat că ar avea legături cu FPLP. Luna trecută, nouă ţări europene, printre care Germania şi Franţa, au anunţat că doresc că continue să „coopereze” cu cele şase organizaţii vizate în octombrie, în lipsa unor dovezi împotriva acestora.