DISTRIBUIȚI
afp

Forţele iraniene au inspectat un petrolier aflat în apele internaţionale, folosind un elicopter şi două nave, a anunţat Comandamentul central american (Centcom) în noaptea de miercuri spre joi, informează France Presse, potrivit agerpres.

Statele Unite acuză cu regularitate că Republica islamică desfăşoară operaţiuni ostile în apele strategice ale Golfului.


Citește și: INCENDIU puternic în California (VIDEO)! Sute de case au fost evacuate!

„Astăzi, în apele internaţionale, forţele iraniene, dintre care două nave şi un elicopter iranian Sea King, au depăşit şi au inspectat o navă numită Wila”, a scris Centcom pe Twitter.

În aceeaşi postare pe Twitter, Centcom a difuzat un videoclip alb-negru arătând un elicopter deasupra unei nave şi ceea ce par a fi două persoane pe puntea vasului.

Nava se află în prezent în Golful Oman, în apropiere de Strâmtoarea Hormuz – un punct strategic de trecere pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe mare în lume, potrivit site-ului Marine Traffic, specializat în urmărirea traficului maritim.

Nava este un petrolier construit în 1997 şi navighează sub pavilion liberian, precizează site-ul.

Washingtonul şi Teheranul se află în conflict de când Statele Unite s-au retras unilateral din acordul internaţional asupra programului nuclear iranian în 2018 şi au restabilit sancţiuni împotriva Republicii islamice.

Citește și: Un ministru și apropiat al lui Maduro este infectat cu coronavirus

Escaladarea tensiunilor dintre cei doi mari adversari a fost însoţită de numeroase incidente în Golf, cu nave atacate misterios, drone doborâte şi petroliere confiscate.

În iulie 2019, Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, au arestat un petrolier suedez navigând sub pavilion britanic, „Stena Impero”, acuzându-l că a ignorat apelurile de urgenţă şi a intrat în coliziune cu o barcă de pescuit.