DISTRIBUIȚI
TWITTER

Gardienii Revoluţiei, armata de elită a regimului iranian, au efectuat trageri cu rachete balistice asupra unor ţinte în Oceanul Indian în cadrul unor exerciţii militare, a indicat sâmbătă site-ul acestora Sepahnews, potrivit AFP şi Reuters, scrie agerpres.

Rachetele au vizat „nave de război inamice şi le-au distrus la 1.800 km” distanţă, conform site-ului.


Citește și : Letonia introduce obligativitatea testelor negative anti-covid pentru toţi călătorii care vor să intre în ţară

Exerciţiile, care au început vineri şi se vor încheia sâmbătă, au loc în centrul Iranului cu ţinte situate în „nordul Oceanului Indian”, au indicat Gardienii Revoluţiei.

O înregistrare video difuzată de televiziunea publică arată lansarea a două rachete şi apoi ţinte lovite pe mare.

Generalul Mohammad Bagheri, şeful Statului Major al forţelor armate iraniene, a fost prezent în a doua zi a exerciţiilor, precum şi şeful Gardienilor Revoluţiei, generalul Hossein Salami, şi şeful ramurii aerospaţiale a Gardienilor, Amirali Hajizadeh.

Utilizarea „rachetelor cu rază lungă de acţiune serveşte pentru a arăta că, dacă inamicii prezintă o intenţie rea împotriva intereselor noastre naţionale, a rutelor comerciale maritime sau terestre, ei vor fi luaţi la ţintă şi distruşi”, a declarat generalul Bagheri, citat de Sepahnews.

„Nu avem intenţia de a efectua niciun fel de atac”, a adăugat el, subliniind că exerciţiile militare arată că Iranul este pregătit să se apere „cu toată forţa” împotriva oricărui agresor.

Supranumite „Marele Profet 15” ( ‘Great Prophet 15’) exerciţiile militare prezintă o „nouă generaţie” de rachete balistice sol-sol, potrivit Gardienilor Revoluţiei.

Manevrele au inclus vineri un atac cu dronă asupra unui sistem de apărare antirachetă, urmat de lansarea unui baraj de rachete balistice de tipurile Zolfaghar, Zelzal şi Dezful”, potrivit Sepahnews.

Aceste exerciţii intervin după manevre desfăşurate timp de două zile săptămâna aceasta de marina iraniană în Golful Oman şi după un alt exerciţiu cu drone de 48 de ore efectuat de armată începând cu 5 ianuarie.

Citește și : Grecia va începe din 18 ianuarie relaxarea restricţiilor

Exerciţiul cu drone a avut loc la două zile după împlinirea unui an de la moartea influentului general iranian Qassem Soleimani, ucis într-un atac american cu drone în Irak, pentru care Teheranul promisese răzbunare.

Manevrele efectuate de Iran intervin pe fondul tensiunilor crescute cu SUA, în contextul în care administraţia preşedintelui aflat la final de mandat Donald Trump a dus o politică de „presiune maximă” faţă de Teheran.