DISTRIBUIȚI
twitter

Comandamentul militar irakian a recunoscut luni că a făcut ‘uz excesiv de forţă’ în ciocnirile cu protestatarii în bastionul şiit Sadr City din Bagdad, soldate cu 13 morţi în cursul nopţii de duminică spre luni, potrivit unor surse de poliţie şi medicale citate de AFP, sau cel puţin 15, conform unor surse preluate de Reuters, potrivit agerpres.

‘A existat o recurgere la forţă excesivă care a depăşit regulile de angajament şi am început să le cerem socoteală ofiţerilor care au comis aceste erori’, se arată în comunicatul comandamentului militar, după o noapte de haos în acest cartier din estul Bagdadului.


Citește și : SUA vor ajuta statele baltice să îşi securizeze reţelele energetice

În noaptea de duminică spre luni, martorii au relatat despre confruntări violente la Sadr City. În imagini postate online, se aud rafale neîntrerupte, unele de arme grele, în timp ce manifestanţi care incendiază cauciucuri se pun la adăpost.

 

Până acum, autorităţile, criticate de apărători ai drepturilor omului, afirmau că se conformează ‘standardelor internaţionale’.

Luni, prim-ministrul irakian Adel Abdel Mahdi, comandantul şef al armatei, a ordonat retragerea militarilor şi înlocuirea lor cu poliţişti la Sadr City.

Premierul le-a cerut forţelor de securitate ‘să respecte integral regulile de angajament specifice protecţiei manifestanţilor şi gestionării revoltelor’.

Duminică, Ministerul de Interne a anunţat că 104 persoane, printre care opt membri ai forţelor de securitate, au murit începând de marţi, când a început o mişcare antiguvernamentală care revendică locuri de muncă, servicii şi combaterea corupţiei.

Conform sursei, peste 6.000 de oameni au fost răniţi la Bagdad şi în mai multe oraşe din sud în care protestele s-au extins rapid.

Citește și : Coreea de Nord respinge orice dialog pe dosarul nuclear atât timp cât SUA nu îşi schimbă atitudinea

Potrivit Reuters, bilanţul celor ucişi în decurs de aproape o săptămână ar fi de cel puţin 110.

Într-o convorbire telefonică, secretarul de stat al SUA Mike Pompeo i-a transmis prim-ministrului Adel Abdul Mahdi că are încredere în forţele irakiene şi că sprijină guvernul de la Bagdad în restabilirea securităţii, a indicat un comunicat de presă al biroului premierului, fără a da alte detalii.