DISTRIBUIȚI
European Pressphoto Agency

Armata irakiană şi-a îndeplinit din primele 24 de ore multe din obiectivele operaţiunii începute duminică noaptea în Kirkuk, preluând practic fără luptă sediul guvernoratului provinciei, un câmp petrolier din cele şase controlate de kurzi, o bază militară şi un aeroport, relatează AFP, conform agerpres.  Provincia din nord-estul Irakului nu face parte din regiunea autonomă Kurdistan.

În capitala provinciei, oraşul Kirkuk, drapelul irakian l-a înlocuit luni pe cel kurd. Între timp, familii întregi s-au refugiat din cartierele kurde spre Kurdistan, deşi poliţia a anunţat că situaţia este stabilă. Pe timpul nopţii, a fost instituită interdicţia de circulaţie. În Toz Khormatou, la sud de capitală, un medic a raportat că au avut loc schimburi de focuri soldate cu doi morţi.


Citeşte şi: Justiţia spaniolă a dispus ARESTAREA a doi lideri separatişti catalani

Baza militară K1, de unde trupele guvernamentale irakiene s-au retras în 2014, predând forţelor kurde armamentul şi uniformele, a fost preluată de armată încă de dimineaţă. Au urmat sediul companiei petroliere publice North Oil şi câmpul petrolier Baba Gargar, a anunţat comandamentul întrunit al operaţiunilor.

Forţele peshmerga ale Uniunii Patriotice a Kurdistanului (UPK) s-au retras pe măsură ce trupele irakiene avansau. Imagini video au arătat locuitori care aruncau cu pietre şi scuipau în urma luptătorilor kurzi, relatează France Presse. UPK este rivalul Partidului Democratic din Kurdistan (PDK) al preşedintelui regiunii autonome Kurdistan, Massoud Barzani. UPK deţine controlul în sudul provinciei Kirkuk, iar PDK în nord şi est.

Kurzii mai controlează acum în Kirkuk doar cinci câmpuri petroliere, dintre care două şi-au încetat producţia luni după-masa, potrivit unui oficial din ministerul de resort de la Bagdad. Peshmerga au ocupat regiunea bogată în resurse pe fondul haosului creat de ofensiva Statului Islamic împotriva armatei irakiene, în urmă cu trei ani.

Citeşte şi: Asasinat cu substrat politic în Malta – Cea mai cunoscută jurnalistă de investigaţii a fost UCISĂ în explozia unei bombe

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat că Washingtonul nu susţine niciuna din părţile în conflictul dintre Bagdad şi kurzi, dar „nu ne face plăcere faptul că se ciocnesc”, transmite Reuters. Anterior, senatorul republican John McCain avertizase guvernul irakian să nu folosească împotriva kurzilor armele şi echipamentul primite de la SUA pentru a lupta cu Statul Islamic.

Iranul, unde trăieşte o minoritate kurdă semnificativă, a declarat printr-un consilier al ayatollahului Ali Khamenei, că retragerea peshmerga pune capăt „unei conspiraţii periculoase la adresa securităţii regionale”, informează Xinhua.

Germania şi-a retras militarii din misiunea de instruire a forţelor peshmerga, începută în 2014.