DISTRIBUIȚI
Jagran Josh

Armata indiană efectuează săptămâna aceasta teste cu primul său portavion ‘made in India’ şi va participa la exerciţii navale comune cu SUA şi cu mai multe state din zona indo-pacifică, relatează joi AFP, scrie agerpres.  

INS Vikrant, cu o lungime de 262 de metri, este al doilea portavion din flota militară indiană, primul fiind INS Vikramaditya, o navă rusească achiziţionată în 2004.


Citește și : Restricţiile NU se aplică celor mai bogaţi oameni dn lume! Cofondatorul Google a primit dreptul de a intra în Noua Zeelandă

India se alătură astfel ”unui grup restrâns de naţiuni capabile să conceapă şi să construiască singure portavioane”, notează marina indiană, care ar dori şi un al treilea portavion. Aceasta întrucât China, care încearcă să-şi sporească influenţa în zona Oceanului Indian unde India şi-o exercită în mod tradiţional pe a ei, îşi construieşte în prezent al treilea portavion.

Conform autorităţilor de la New Delhi, alte circa 44 de nave şi submarine sunt în prezent în construcţie în India.

Pe de altă parte, marina indiană a anunţat luni trimiterea unei forţe operaţionale de patru nave în Asia de Sud-Est, în Marea Chinei de Est şi în partea de vest a Pacificului pentru două luni de exerciţii militare bilaterale sau multilaterale împreună cu SUA, Vietnam, Filipine, Indonezia, Japonia şi Australia.

India, Japonia, Australia şi SUA formează împreună alianţa informală denumită ‘Quad’, care se doreşte a fi o contrapondere în faţa Chinei. Anul trecut, 20 de soldaţi indieni au murit într-o confruntare cu soldaţi chinezi pe linia de control care separă India şi China.

India a mai efectuat anul acesta exerciţii navale împreună cu Franţa şi, mai recent, cu o forţă operaţională britanică în Golful Bengal, condusă de noul portavion britanic HMS Queen Elizabeth.

Citește și : Aleksandr Lukaşenko ÎNCHIDE frontiera Belarusului cu Lituania

Postul de televiziune al-Jazeera a relatat săptămâna aceasta, pe baza unor imagini din satelit, a unor date financiare şi elemente de pe teren, că India ar construi în prezent o instalaţie navală în Mauriţius. Autorităţile acestei ţări au anunţat că o pistă şi un dig sunt în construcţie pe insula Agalega, dar nu vor fi folosite în scop militar. Ministerul de Externe indian a refuzat să comenteze această informaţie.