DISTRIBUIȚI
www.dailymaverick.co.za

Militari puternic înarmaţi au oprit sâmbătă mii de zimbabweeni care se îndreptau spre palatul prezidenţial din capitala Harare pentru a cere demisia preşedintelui Robert Mugabe, informează AFP. 

Manifestanţii, care participau la o zi naţională de mobilizare pentru a obţine demisia şefului statului plasat în arest la domiciliu de către armată săptămâna aceasta, s-au aşezat pe trotuar în semn de protest, la circa 200 de metri de palatul prezidenţial.


Soldaţii, având feţele acoperite cu cagule, patrulau pentru a menţine ordinea, în timp ce elicopterele survolau capitala Harare.

În acelaşi timp, mii de manifestanţi se îndreptau către locuinţa lui Robert Mugabe, situată la periferia capitalei.

Reprezentanţii armatei au anunţat media de stat că manifestaţia a fost autorizată, dar au lansat un apel la evitarea violenţelor.

Armata a preluat miercuri puterea în Zimbabwe în sprijinul fostului vicepreşedinte, Emmerson Mnangagwa (75 de ani), care a fost demis din funcţie la începutul lui noiembrie şi a fugit din ţară, după un conflict cu prima doamnă a ţării, Grace Mugabe (52 de ani). Robert Mugabe se află la putere la Harare începând din anul 1980.

Negocieri au început joi între armată şi preşedintele Mugabe care a refuzat însă categoric să renunţe la putere.