DISTRIBUIȚI
dpa

Armata germană şi-a cerut scuze miercuri după ce a postat cu o zi în urmă pe Instagram o fotografie cu o uniformă a Wehrmacht-ului, armata regimului nazist, împodobită cu cruci de fier şi svastici, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Bundeswehr-ul, actuala armată germană, a postat marţi pe contul său oficial de pe reţeaua de socializare o fotografie, cu comentariul „Retro”, în care apare o uniformă a Wehrmacht-ului şi pe care sunt vizibile svastici şi cruci de fier din epoca nazistă.


Citește și : Merkel susține creșterea exportului de arme în Africa

Fotografia, făcută la Muzeul de istorie militară din Dresda (estul Germaniei) şi pe care era înscris comentariul „Astăzi încă elementele stilului militar sunt haute couture”, a fost observată de cotidianul Bild, înainte de a fi ştearsă de Bundeswehr.

Armata şi Ministerul Apărării şi-au cerut scuze miercuri pentru această „greşeală inacceptabilă”. Potrivit acestora, fotografia a fost publicată din greşeală ca parte a unui reportaj fotografic despre „influenţa militară asupra modei”.

„Extremismul în toate formele sale este absolut interzis în Bundeswehr”, dau asigurări armata şi ministerul într-un mesaj comun postat pe Instagram, Facebook şi Twitter.

Bundeswehr-ul a fost creat în 1955, rupând-o cu Wehrmacht-ul, armata nazistă între 1935 şi 1945 şi al cărei rol, alături de SS şi Gestapo, în persecuţiile celui de-Al Treilea Reich este dovedit.

În 2018, ministrul apărării de atunci, Ursula von der Leyen, a chemat la ordin Bundeswehr-ul după ce căşti şi alte vestigii din perioada nazistă au fost expuse într-o cazarmă.

De asemenea, actuala preşedintă a Comisiei Europene a cerut redenumirea unor cazărmi purtând numele unor ofiţeri ai Wehrmacht-ului, precum Edwin Rommel.

Citește și : Agenţia Spaţială Europeană solicită mai mulți bani țărilor membre