DISTRIBUIȚI

Autorităţile filipineze erau luni în căutarea unui malaezian care ar putea fi noul lider al unor grupări pro-Statul Islamic în Asia de Sud-Est, au spus oficiali din domeniul securităţii, în urma decesului câtorva lideri extremişti din regiune, relatează Reuters, conform agerpres.

Armata a încheiat operaţiunile de luptă împotriva susţinătorilor Statului Islamic în sudul oraşului Marawi după ce a eliminat ceea ce se consideră a fi ultimele rămăşiţe ale unei alianţe de rebeli care controla de cinci luni părţi ale oraşului.


După această criză de securitate, cea mai mare din Filipine din ultimele decenii, militarii au obţinut victorii semnificative în săptămâna care a urmat uciderii lui Isnilon Hapilon, liderul grupării Abu Sayyaf şi aşa-numit ‘emir’ al Statului Islamic în Asia de Sud-Est.

Citeşte şi: Carles Puigdemont și cei patru foști miniștri au fost eliberați condiționat de justiția belgiană

Presupusul său adjunct, malaezianul Mahmud Ahmad, ar fi fost de asemenea ucis, la fel ca Omarkhayan Maute, un alt responsabil important al alianţei.

„Încă îl căutăm pe Amin Baco”, a declarat secretarul apărării, Delfin Lorenzana, spunând despre malaezian că cel mai probabil este „succesorul în postul de emir al acestor terorişti”.

Peste 1.100 de persoane, în majoritate militanţi, au fost ucise şi 350.000 au fost strămutate din cauza tulburărilor din Marawi, o criză care a şocat Filipine, ţară predominant catolică, şi a atras temeri că Statul Islamic câştigă teren în părţile musulmane din insula Mindanao.