DISTRIBUIȚI

Soldaţi filipinezi au ucis un lider al grupării Abu Sayyaf, responsabilă de răpiri pentru răscumpărări, şi a salvat patru indonezieni ţinuţi ostatici de anul trecut, a anunţat armata duminică, transmite Reuters, potrivit agerpres

Majan Sahidjuan, alias Apo Mike, a fost rănit grav în lupte cu puşcaşi marini filipinezi, sâmbătă noaptea, în oraşul Languyan din provincia sudică Tawi-Tawi, şi ulterior a murit, a declarat generalul Corleto Vinluan.


Citește și : Manifestaţie prodemocraţie în faţa Marelui Palat din Bangkok

Potrivit acestuia, Sahidjuan a fost creierul din spatele mai multor răpiri puse la cale de Abu Sayyaf, care are baza în Sulu şi a mai fost implicată în atacuri cu bombe şi piraterie în ultimele decenii.

În 2014, gruparea a depus jurământ de credinţă faţă de organizaţia Stat Islamic.

‘Ne bucurăm că toţi ostaticii sunt în siguranţă şi că i-am putut neutraliza pe notoriul ”Apo Mike” şi doi dintre tovarăşii săi’, a spus generalul Vinluan, şeful comandamentului militar din Mindanao de Vest.

Sahidjuan a fost printre cei cinci militanţi ai Abu Sayyaf care s-au deplasat cu o ambarcaţiune de la Sulu spre Tawi-Tawi joia trecută, împreună cu cei patru indonezieni răpiţi.

Ambarcaţiunea lor s-a răsturnat din cauza valurilor mari, dându-le trupelor guvernamentale şansa să-i salveze pe trei din cei patru ostatici, bărbaţi cu vârste între 26 şi 41 de ani.

Citește și : Echipa Ocean Viking a salvat peste 100 de migranţi în largul coastei Libiei

Cel de-al patrulea, un adolescent de 15 ani, a fost găsit de militari în satul în care a avut loc lupta.

Cei patru ostatici s-au numărat printre cei cinci indonezieni răpiţi de Abu Sayyaf în ianuarie 2020 în Malaezia. Unul din ei a fost ucis în timp ce încerca să evadeze.