DISTRIBUIȚI

Armata egipteană a anunţat sâmbătă că a ucis 19 presupuşi jihadişti în cursul unor operaţiuni ţintite, desfăşurate terestru şi aerian, în cadrul acţiunii sale împotriva rebeliunii care agită nordul Peninsulei Sinai, notează AFP, scrie agerpres.

Potrivit declaraţiei sale filmate şi difuzate pe reţele sociale, militarii au ucis trei rebeli „extrem de periculoşi”, precum şi alţi 16 rebeli în mai multe lovituri aeriene care au vizat „ascunzători de terorişti”.


Citește și : China anunţă că ar putea pune piaţă un vaccin anti-COVID-19 până la sfârşitul anului

Ei au găsit asupra acestora numeroase puşti automate, grenade şi lansatoare de rachete, a adăugat armata.

Forţele de securitate luptă de mai mulţi ani împotriva insurecţiei armate din Peninsula Sinai, în nord-estul Egiptului, care este desfăşurată de o grupare locală afiliată organizaţiei jihadiste Stat Islamic.

Lupta s-a intensificat după răsturnarea de la putere de către armată, în 2013, a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, în urma unor ample manifestaţii.

În februarie 2018, armata a lansat o vastă operaţiune „antiteroristă” în regiune, dar şi în unele zone din deşertul occidental, între valea Nilului şi frontiera cu Libia.

Citește și : Primarul din Chicago, atac dur la adresa lui Trump după revoltele de la Minneapolis: ‘F… you!’

De la declanşarea sa, circa 950 de presupuşi jihadişti şi zeci de militari au fost ucişi, potrivit statisticilor oficiale. Niciun bilanţ verificat din sursă independentă nu este disponibil, regiunea fiind interzisă jurnaliştilor.