DISTRIBUIȚI
Twitter

Forţele aeriene ale Columbiei au bombardat joi o tabără a grupării de gherilă Armata de Eliberare Naţională (ELN), ucigându-l pe unul dintre cei mai căutaţi lideri ai acesteia, a anunţat ministrul columbian al apărării, Carlos Holmes Trujillo, informează vineri dpa, potrivit agerpres.

Oficialul regional Carlos Feliz a cifrat la 22 numărul de membri ai gherilei ucişi, însă Holmes Trujillo a menţionat doar uciderea liderului cunoscut drept Mocho Tierra şi a altor trei „terorişti”.


Citește și: Vaticanul decide: Toată lumea care intră în Bazilica Sfântul Petru va fi controlată!

Atacul a avut loc într-o zonă rurală din districtul Montecristo din nordul Columbiei. El l-a ţintit pe Mocho Tierra, care a condus trei fronturi ale ELN, a spus Trujillo.

Se consideră că Mocho Tierra a plănuit atacuri împotriva poliţiei şi armatei, potrivit postului de televiziune Caracol. De asemenea, se presupune că el a organizat transporturi de cocaină, traficată de ELN.

Potrivit lui Holmes Trujillo, Mocho Tierra a gestionat venituri din traficul ilegal de droguri şi din mineritul ilegal, care le asigurau membrilor gherilei circa 4 miliarde de pesos (1 milion de dolari) pe lună.

Se estimează că ELN are mai mult de 2.000 de combatanţi.

Guvernul Columbiei a semnat un acord de pace cu cea mai importantă gherilă a ţării, FARC, în 2016. Însă preşedintele Ivan Duque, conservator, a refuzat să continue negocierile cu ELN până când gruparea nu-şi suspendă unilateral activităţile violente.

Citește și: Bani FALȘI în China! Autoritățile au confiscat contravaloarea a 55 de milioane de euro!

ELN a declarat un armistiţiu unilateral începând din aprilie din cauza pandemiei de COVID-19, însă nu l-a extins. Gruparea a atacat în repetate rânduri oleoducte şi de asemenea a luptat împotriva armatei şi disidenţilor FARC în regiunea Cauca din sud-vestul Columbiei.

ELN a revendicat atacul asupra academiei de poliţie din Bogota din ianuarie 2019, în urma căruia au murit 22 de studenţi, spulberând speranţele că negocierile ar putea fi reluate în viitorul apropiat.