DISTRIBUIȚI
ScholarshipsAds

Armata canadiană a declanşat o anchetă asupra unui furt de date sensibile de către un fost angajat al unui centru de cercetare, au anunţat marţi surse concordante, informează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit televiziunii publice Radio-Canada, acest fost angajat civil, specializat în balistică şi deja pensionat, este suspectat – însă fără a fi acuzat oficial – că a furat şi distrus circa 30.000 de fişiere ce conţineau „informaţii foarte sensibile”.


Citește și : Ursula von den Leyen, aleasă prima preşedintă a Comisiei Europene

Purtătorul de cuvânt al ministrului canadian al apărării, Harjit Sajjan, a confirmat pentru AFP că „o anchetă este în curs”, insistând că „ar fi imprudent să comentăm mai mult cazul în acest moment”.

Un document judiciar consultat de Radio-Canada arată că poliţia militară canadiană a cerut şi obţinut un mandat de percheziţie pentru a accede la un loc „puternic securizat” de la Centrul pentru Cercetare şi Dezvoltare pentru Apărare al Canadei (RDDC), situat lângă baza militară din Valcartier, la nord de Quebec.

Citește și : Grupul social-democraţilor din PE lansează un apel la susţinerea Ursulei von der Leyen

Documentul oficial precizează că „unele fişiere ar fi fost copiate şi suprimate, printre care fotografii cu rezultate balistice, imagini video cu teste şi încercări balistice, moduri de operare şi documente de achiziţie de muniţii”, potrivit Radio-Canada.

Fostul angajat în cauză, pensionat în aprilie 2018, „ar fi comis un gest de nesubordonare faţă de superiorii săi” înainte de a se retrage din armată, continuă televiziunea publică, potrivit căreia el a fost denunţat de trei dintre foştii săi colegi din RDDC.