DISTRIBUIȚI

Armata americană va deschide negocieri cu mai multe state situate în vecinătatea Afganistanului pentru a repoziţiona forţe în regiune după retragerea din această ţară, pentru a împiedica o resurgenţă a Al-Qaida, a afirmat comandantul forţelor americane în Orientul Mijlociu, generalul Kenneth McKenzie, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Ne pregătim acum să ne continuăm operaţiunile antiteroriste în regiune, pentru a ne asigura că organizaţiile extremiste violente care luptă pentru supravieţuire în zone îndepărtate afgane rămân în permanenţă sub presiune şi sub supraveghere’, a declarat marţi generalul McKenzie, şeful Comandamentului central al armatei americane (CENTCOM), în cursul unei audieri în Congres pe tema retragerii americane din Afganistan.


Citește și: Polițistul Derek Chauvin este VINOVAT de asasinarea lui George Floyd

Obiectivul este de a putea continua operaţiunile de supraveghere şi recunoaştere de deasupra teritoriului afgan după retragerea forţelor coaliţiei internaţionale, intrate în Afganistan după atentatele de la 11 septembrie 2001 comise de Al-Qaida, susţinută atunci de talibani.

Deşi talibanii au promis să împiedice orice atac pe teritoriul american după o plecare a forţelor străine, armata americană se teme că retragerea coaliţiei va permite resurgenţa unor grupări jihadiste precum Al-Qaida sau Stat Islamic (SI), cu riscul unei prăbuşiri a guvernului afgan.

‘Vom trece în revistă toate ţările din regiune, diplomaţii noştri vor intra în contact cu ele şi vom discuta despre locurile unde ne-am putea poziţiona aceste resurse’, a declarat generalul McKenzie în faţa Comisiei pentru forţele armate a Camerei Reprezentanţilor.

‘În acest moment, nu avem în vigoare niciun acord de acest tip’, a menţionat el.

Generalul McKenzie a evitat să precizeze amploarea acestei redesfăşurări de forţe sau ţările avute în vedere, dar a indicat că intenţionează să-i propună opţiuni şefului Pentagonului, Lloyd Austin, ‘până la sfârşitul acestei luni’.

Generalul a evocat posibilitatea unor lovituri aeriene ce ar putea fi întreprinse din ţări vecine.

Acest gen de operaţiuni ‘necesită un important sprijin din partea serviciilor de informaţii’, a arătat el, menţionând că Statele Unite vor pierde acest sprijin odată cu retragerea, ce urmează să înceapă la data de 1 mai şi să se încheia la 11 septembrie.

Citește și: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a împlinit 95 de ani

După ce ‘vom părăsi Afganistanul şi nu vom mai avea acest ecosistem pe care îl avem acum (…) nu va fi imposibil, dar va fi dificil’, a subliniat el.

Directorul CIA, William Burns, a recunoscut săptămâna trecută că, ‘atunci când militarii se vor retrage, capacitatea guvernului de a culege informaţii şi de a contracara ameninţările va scădea’. El a promis însă că agenţia îşi va menţine ‘capacităţi’ în Afganistan. ‘Unele vor rămâne, altele vor fi create’, a explicat Burns.