DISTRIBUIȚI
The coptic voice news

Armata americană, reacţionând la avertismentele iraniene în strâmtoarea Ormuz, a avertizat joi că este pregătită să protejeze libertatea navigaţiei, informează Reuters, potrivit agerpres.

Până la 30% din exporturile maritime de petrol tranzitează prin această strâmtoare situată la extremitatea apelor Golfului Persic, între Iran la nord, Oman şi Emiratele Arabe Unite la sud.


Citește și : Salvini: Nicio singură altă persoană să nu ajungă în ambarcaţiuni în Italia

În ultimele zile, în faţa restabilirii anunţate a sancţiunilor americane asupra petrolului său, Iranul a ameninţat că va bloca traficul petrolier dacă Washingtonul îşi pune în aplicare proiectele.

„Americanii spun că vor să anihileze petroliere iraniene. Aceasta arată că ei nu s-au gândit la consecinţele acestei decizii”, a spus preşedintele Hassan Rouhani miercuri la Viena.

Afirmaţiile sale au fost salutate de generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Al Qods, unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei însărcinată cu operaţiuni în afara ţării.

Comandantul şef al Gardienilor, generalul Mohamad Ali Jafari, a anunţat la rândul său joi că ameninţarea iraniană de a bloca strâmtoarea Ormuz va fi pusă în aplicare dacă va fi necesar. „Noi voi facem inamicul să înţeleagă că strâmtoarea trebuie să fie deschisă tuturor sau nimănui”, a spus el, citat de agenţia de presă iraniană Tasnim.

Contactat anterior de Reuters, un purtător de cuvânt al Comandamentul central al forţelor americane care acoperă această parte a lumii, a subliniat că marina americană este pregătită să-şi asume responsabilităţile.

Citește și : Guvernul german şi cel ungar au ‘viziuni diferite’ cu privire la abordarea migraţiei, constată Merkel

„SUA şi partenerii lor aduc şi apără securitatea şi stabilitatea în regiune. Împreună, vom fi pregătiţi să asigurăm libertatea navigaţiei şi libertatea comerţului peste tot unde dreptul internaţional le autorizează”, scrie comandantul Bill Urban, din marina militară americană, într-un mesaj adresat Reuters.

Flota a V-a americană are baza în Golful Persic, în Bahrein.

Corpul Gardienilor Revoluţiei nu dispune de o marină puternică, dar a dezvoltat mijloace de luptă asimetrice , cu vedete rapide, baterii de rachete sol-mare portabile şi mine marine.