DISTRIBUIȚI
Operation World

Armata americană a lansat o lovitură aeriană în Somalia împotriva al Shabaab, o insurgenţă islamistă legată de Al Qaida care vrea să răstoarne guvernul susţinut de Naţiunile Unite, a anunţat miercuri Comandamentul SUA pentru Africa, informează agerpres.

„Mai mulţi militanţi” au fost ucişi în raidul efectuat marţi la aproximativ 60 km nord-vest de capitala Mogadiscio, în jurul orei 15.00 GMT. Lovitura a fost coordonată cu guvernul somalez, a declarat AfriCom într-un comunicat.


Citiți și : CATASTROFĂ în China : 18 morți și 21 de răniți în urma unui carambol

„Al Shabaab s-a angajat în mod public să planifice şi să efectueze atacuri împotriva Statelor Unite şi partenerilor noştri în regiune”, a adăugat AfriCom.

La începutul acestei luni, SUA au avertizat asupra unei ameninţări la adresa personalului său diplomatic din Mogadiscio şi au cerut întregului personal neesenţial părăsirea capitalei somaleze.

Islamiştii al Shabaab au fost alungaţi din Mogadiscio în 2011 şi au pierdut controlul majorităţii oraşelor din Somalia. Dar gruparea menţine o prezenţă puternică în sud şi centru şi poate încă să comită atacuri majore. Ea a fost acuzată luna trecută de bombardamente care au ucis peste 350 de persoane la Mogadiscio.

Gruparea urmăreşte să răstoarne guvernul Somaliei, să scoată din ţară trupele de menţinere a păcii ale Uniunii Africane şi să impună propria interpretare dură a legii islamice.