DISTRIBUIȚI
The Epoch Times

Cartierul general al Corpului V al armatei americane va fi instalat în Polonia, a anunţat marţi armata americană într-un comunicat, citat de dpa, urmând ca această structură să aibă un efectiv de 200 de persoane pe bază de rotaţie, potrivit agerpres.

Se preconizează ca prima rotaţie a personalului să aibă loc anul viitor.


‘Misiunea principală al noului cartier general va fi să efectueze planificări operaţionale, să asigure comanda misiunii şi supravegherea forţelor prin rotaţie în Europa’, se arată în comunicatul armatei americane.

Citește și : China ameninţă cu o ‘ripostă’ în cazul expulzării jurnaliştilor săi din SUA

‘Această decizie reprezintă încununarea eforturilor noastre pentru creşterea prezenţei militare americane în Polonia’, a declarat ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak în cadrul unei ceremonii la Cracovia la care a participat şi ambasadoarea SUA în Polonia, Georgette Mosbacher.

Blaszczak şi Mosbacher au anunţat vineri că Polonia şi SUA au finalizat negocierile şi vor semna în curând un acord cu privire la consolidarea prezenţei americane în Polonia cu cel puţin 1.000 de soldaţi, realizare a unei declaraţii din 2019 semnate de preşedinţii american şi polonez.

La ora actuală, circa 4.500 de militari americani staţionează în această ţară membră a NATO din Europa de Est.

La sfârşitul lunii iulie, Departamentul american al Apărării a anunţat că SUA îşi vor retrage 11.900 de militari din Germania – de la 36.000 la 24.000.

Citește și : Macron anunţă o suplimentare cu zece poliţişti la Toulon

Aproape 5.600 de militari americani care vor fi retraşi din Germania vor fi repoziţionaţi în ţări din cadrul NATO, în timp ce 6.400 se vor întoarce în SUA.

Trupe americane, prin rotaţie, ar putea fi desfăşurate în Polonia, în nord-estul Europei în vecinătatea statelor baltice şi în sud-est în zona Mării Negre, a anunţat Pentagonul.