DISTRIBUIȚI

Armata americană intenţionează să efectueze exerciţii cu rachete antinavă în apropiere de insula Okinawa, în sudul extrem al Japoniei, o premieră, în încercarea de a-şi consolida mijloacele de apărare în cazul unei situaţii de urgenţă în Pacific care ar putea implica China, potrivit unei publicaţii nipone, relatează joi AFP, potrivit agerpres.

Washingtonul au comunicat intenţia forţelor de autoapărare japoneze. Este vorba ca SUA să-şi asigure capacitatea de a răspunde la strategia Chinei, a precizat cotidianul Sankei Shimbun, fără a menţiona sursele sale .


Citeşte şi: Ambasadorul SUA în Rusia l-a vizitat pe cetăţeanul american arestat pentru spionaj

În ultimii ani, navele de război chineze traversează frecvent în apropiere de Okinawa pentru a ajunge în Pacific.

Experţii apreciază că activităţile maritime ale Chinei au drept scop stabilirea unui control al apelor în primul lanţ de insule care leagă Okinawa, Taiwan şi Filipine, eventual cu scopuri şi mai extinse.

Citeşte şi: Şeful ambasadei nord-coreene din Italia cere azil în Occident

În cadrul acestui exerciţiu, Statele Unite vor folosi Sistemul de rachete de artilerie HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) fabricat de Lockheed Martin.

Creşterea rapidă a puterii militare a Chinei îi îngrijorează pe vecinii săi asiatici. Ministrul japonez al apărării a declarat anul trecut că China şi-a „intensificat în mod unilateral” activităţile militare. Beijingul a dat asigurări că este vorbă de legitimă apărare.