DISTRIBUIȚI

Armando Hart Davalos, figură istorică a revoluţiei cubaneze şi fost apropiat al lui Fidel Castro, a decedat duminică la vârsta de 87 de ani, la Havana, a anunţat presa de stat, citată de AFP. 

„Celebrul combatant revoluţionar Armando Hart Davalos a decedat duminică după-amiaza din cauza unei insuficienţe respiratorii”, a indicat site-ul Juventud Rebelde.


Hart, care avea probleme de sănătate şi se deplasa într-un fotoliu rulant, a fost de profesie avocat. El s-a alăturat lui Castro după asaltul asupra cazărmii Moncada, în 1953, şi a făcut parte din celulele urbane clandestine ale Mişcării 26 iulie.

Făcut prizonier şi torturat sub regimul lui Batista, el s-a exilat până în 1959.

După sosirea la putere a lui Fidel Castro, Hart a preluat portofoliul Educaţiei şi a lansat, în 1961, campania naţională de alfabetizare. În 1965, el a intrat în comitetul central al Partidului Comunist Cubanez şi a fost ales în biroul politic, funcţie pe care o va păstra până în 1991.

În 1976, el a fost numit ministru al Culturii, post nou creat pe care l-a ocupat până în 1997.

Armando Hart Davalos s-a consacrat apoi promovării vieţii şi operei „apostolului” independenţei cubaneze, poetul Jose Marti (1853-1895), conchide AFP.