DISTRIBUIȚI
Daily Mirror

Lidera Partidului Democratic Unionist nord-irlandez (DUP), Arlene Foster, a declarat vineri că premierul britanic Theresa May ar trebui să-i ceară Uniunii Europene un acord mai bun de ‘divorţ’ privind Brexit-ul, notează Reuters, scrie Agerpres.

Foster, al cărei partid susţine guvernul May în parlamentul de la Londra, a spus că este fals să se afirme că este vorba despre a opta între acordul propus de Theresa May şi niciun acord privind Brexit-ul, întrucât şefa executivului britanic ar trebui să facă eforturi pentru a obţine un acord mai favorabil pentru Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.


Citește și : Aleksandar Vucic face o declaraţie dură: ‘Serbia NU mai are încredere în NATO şi KFOR’

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat joi că negociatorii britanici şi cei ai Uniunii Europene au convenit joi textul documentului comun care stabileşte obiectivele pentru viitoarea relaţie post-Brexit între Londra şi blocul comunitar.

Documentul are nevoie acum de aprobarea politică a Londrei şi a restului de 27 de state membre, care se vor reuni duminică într-un summit extraordinar la Bruxelles.

Declaraţia politică comună merge mână în mână cu acordul de retragere a Marii Britanii, detaliind termenii ‘divorţului’. Ea acoperă obiectivele viitoare comune în domeniile comerţului, securităţii şi cooperării politice, punând bazele negocierilor care pot începe imediat după ieşirea Regatului Unit din UE.

Citește și : Annegret Kramp-Karrenbauer este favorită să preia şefia CDU

Textul principal al declaraţiei politice, consultat de Reuters, relevă că UE şi Londra „sunt de acord să dezvolte un parteneriat economic ambiţios, extins şi echilibrat”.

Esenţial pentru Theresa May este faptul că documentul obligă UE să caute modalităţi de a se evita activarea unei clauze de tipul „plasă de siguranţă”, care să garanteze că la frontiera dintre Republica Irlanda – care este stat membru al UE – şi provincia britanică Irlanda de Nord nu vor fi reintroduse controalele vamale.