DISTRIBUIȚI
Daily Mirror

Principalele partide din Irlanda de Nord au la dispoziţie şapte zile pentru a se pune de acord asupra unui guvern, după ce Arlene Foster, din cadrul Partidului Unionist Democrat (DUP), şi-a prezentat în mod oficial demisia din postul de premier al provinciei semiautonome britanice, relatează Reuters, scrie news.ro

Arlene Foster, criticată din cauza gestionării situaţiei post-Brexit, şi-a anunţat demisia la 28 aprilie, în urma unor violenţe legate de repercusiuni ale ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE) şi mai ales a ”Procotoclului nord-irlandez” prin care s-au impus bariere comerciale între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit.


Citește și : Incendii de vegetație în California: Autostrăzile au fost închise și câteva localități au fost evacuate!

DUP urmează să-l nominalizeze la conducerea Guvernuui pe Paul Givan.

Însă, dacă Partidul Sinn Fein (republican), care conduce împreună cu DP provincia, refuză să nominalizeze un vicepremier, Executivul nu va putea funcţiona şi s-ar putea organiza alegeri anticipate.

Sinn Fein îi cere partenerului său să promoveze un proiect de lege cu privire la limba irlandeză în provincia britanică.

Paul Givan a redus, pe când era ministrul Comerţului, finanţarea destinată limbii irlandeze şi a cauzat, îl acuză Sinn Fein, prăbuşirea, în urmă cu patru ani, a unui precedent guvern de uniune.

Citește și: Stoltenberg: China NU este inamicul NATO

Noul lider DUP Edwin Poots a declarat luni postului BBC Radio Ulster că este ”angajat în toate aspectele NDNA”, dar că dispoziţia cu privire la limba irlandeză nu poate fi o condiţie prealabilă alegerii unui premier.