DISTRIBUIȚI

Manuscrisul precum şi 75 de alte piese din arhiva Enstein a Universităţii Ebraice vor fi expuse publicului începând de vineri, la Taipei, în expoziţia intitulată „Albert Einstein: o viaţă în patru dimensiuni”, a precizat instituţia într-un comunicat.

Printre obiectele expuse vor fi: medalia premiului Nobel pentru Fizică pe care omul de ştiinţă a primit-o în 1921, scrisorile sale către Sigmund Freud, către prieteni, femeile pe care le-a iubit, colecţia de viniluri, potrivit news.ro .


Organizarea acestei expoziţii a durat doi ani până când a ajuns la Taipei, transportată într-un camion blindat însoţit de un vehicul capcană pentru a fi protejat de hoţi, a anunţat Universitatea.

Citește și : Răspunsul Kremlinului: Raportul SUA care acuză Rusia de amestec în alegeri din Europa afectează relaţiile bilaterale

Albert Einstein a fost unul dintre fondatorii Universităţii Ebraice. În testamentul său, el a lăsat moştenire instituţiei toate scrierile şi patrimoniul său intelectual, inclusiv dreptul de a folosi imaginea sa, între care şi faimoasa fotografie a fizicianului în care scoate limba.

„Practic, tot ceea ce este prezentat este autentic, cu excepţia pipei lui Einstein, prea fragilă pentru a călători. Am adus o copie”, a spus pentru AFP un purtător de cuvânt al Universităţii.

După Taiwan, până pe 8 aprilie, expoziţia va ajunge în China şi Japonia.

Unele dintre piesele colecţiei Einstein au fost deja expuse în străinătate, la Washington sau Los Angeles. „Însă este pentru prima dată când atâtea piese de arhivă sunt expuse în străinătate”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Einstein a refuzat o ofertă de a deveni primul preşedinte al Statului Israel. „Israel este interesant şi activ din punct de vedere intelectual, însă are posibilităţi foarte restrânse şi să merg acolo cu intenţia de a pleca cu prima ocazie ar fi regretabil”, a explicat el într-o scrisoare.

Einstein a fost guvernator nerezident la Universitatea Ebraică din Ierusalim până la moartea sa în 1955.