DISTRIBUIȚI
nacion.com

Mai mulţi sud-africani au demonstrat în semn de solidaritate cu palestinienii marţi, la o zi după ce 60 de palestinieni au fost ucişi în Fâşia Gaza în cursul protestelor faţă de mutarea Ambasadei SUA la Ierusalim, în timp ce arhiepiscopul Desmond Tutu, un simbol al luptei anti-apartheid, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (1984), s-a declarat ”îndurerat de masacrul comis de Statul Israel luni în Gaza”, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.

Răspunsul Africii de Sud la omorurile din Gaza a fost unul visceral, notează DPA. Pretoria a anunţat luni retragerea ambasadorului său din Israel, iar Congresul Naţional African (ANC, de guvernământ) a condamnat Israelul, calificându-l drept ”un regim de apartheid”.


Citește și : Turcia și Israelul își expulzează reciproc reprezentanții diplomatici

”Sunt profund îndurerat şi cu inima zdrobită de masacrul comis de către Statul Israel în Gaza ieri” (luni), a declarat într-un comunicat monseniorul Tutu, un simbol al luptei Africii de Sud împotriva inechităţii rasiale.

La Cape Town, unde trăieşte majoritatea comunităţii musulmane din Africa de Sud, zeci de persoane au organizat un marş către parlament şi printre protestatari s-au aflat mai mulţi înalţi oficial ai ANC.

”Congresul Naţional African, cândva o ţintă a unui regim de apartheid de tip nazist, nu va tolera niciodată vreun sistem care ameninţă şi consideră alte fiinţe umane ca nesemnificative”, a declarat partidul într-un comunicat. ”Am dori să-i spunem poporului palestinian că suferinţa sa nu va fi în zadar şi că libertatea şi eliberarea noastră nu vor fi niciodată depline până când ei nu vor fi liberi”, se mai spune în comunicatul ANC.

DPA precizează că 60 de palestinieni au fost ucişi luni de forţele israeliene în cursul protestelor în masă de-a lungul graniţei Fâşiei Gaza cu Israelul. Demonstraţiile au avut loc în semn de protest faţă de o controversată decizie a preşedintelui american, Donald Trump, de a muta Ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Citește și : Albania: Un fost ministru de interne, plasat în arest la domiciliu într-o anchetă referitoare la trafic de droguri