DISTRIBUIȚI
Polish News

Arhiepiscopul catolic de Minsk a anunţat joi că s-a întors în Belarus după o interdicţie de intrare de patru luni impusă pe fondul reprimării protestelor în masă de către puterea belarusă, relatează DPA, potrivit agerpres.

Arhiepiscopului Tadeusz Kondrusiewicz i s-a interzis reintrarea în Belarus după o călătorie în Polonia vecină în august, în timp ce au izbucnit protestele împotriva preşedintelui aflat la putere de peste un sfert de secol, Aleksandr Lukaşenko.


Citește și : Regatul Unit şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord comercial post-Brexit

Catolicismul este a doua religie în Belarus după Ortodoxia Răsăriteană. Arhiepiscopului i s-a permis să se întoarcă după ce un emisar al Vaticanului s-a întâlnit cu Lukaşenko săptămâna trecută la Minsk.

„După aproape patru luni de absenţă forţată şi incapacitate de a efectua activitatea pastorală în Belarus, în sfârşit mă întorc acasă”, a declarat Kondrusiewicz, în vârstă de 74 de ani, într-un comunicat.

Minskul a fost zguduit de proteste în masă în fiecare weekend după ce Lukaşenko şi-a revendicat victoria în alegerile din 9 august pe care opoziţia le vede ca trucate.

Citește și : Barnier, despre acordul post-Brexit: ‘Ziua de azi este o uşurare. Ceasul nu mai ticăie’

Papa „a făcut multe eforturi” pentru revenirea în Belarus a lui Kondrusiewicz, potrivit comunicatului. Autorităţile belaruse nu au specificat niciodată de ce arhiepiscopului i s-a interzis întoarcerea în ţară.

„Accept cu recunoştinţă decizia autorităţilor statului care îmi permit să mă întorc acasă şi să mă angajez în îndrumarea spirituală a credincioşilor încredinţaţi grijii mele pastorale”, a mai spus Kondrusiewicz.