DISTRIBUIȚI

Un vast complex rural galic, precum şi două fragmente rare de statui, au fost descoperite în Artenay, o comună situată la 110 kilometri sud-vest de Paris, în timpul săpăturilor arheologice, a anunţat marţi Institutul naţional de cercetări arheologice preventive (INRAP), citat de AFP, potrivit agerpres.

Demarate înainte de amenajarea unei zone de activităţi, excavările, care trebuie finalizate până la sfârşitul lunii iulie, au dezvăluit prezenţa a două situri agricole importante în Beauce.


Citește și: Primele raiduri aeriene în Gaza după armistiţiul din 21 mai – Black News

Înconjurată de tranşee monumentale, unele de circa trei metri adâncime şi opt metri lăţime, proprietatea principală a complexului aparţinea unui gal înstărit.

„Era dorinţa proprietarului de a-şi arăta statutul social şi puterea”, a explicat responsabilul sitului, Jean-Philippe Gay.

„Cu cât era mai bogat, cu atât şanţurile erau mai adânci. Arhitectura este concepută pentru a impresiona. Când ajungeţi la intrarea în incintă, există un întreg sistem care forţează vizitatorul să vadă lucrurile într-un anumit fel şi scoate în evidenţă proprietatea”, explică acest specialist în protoistorie care, alături de echipa sa, a reconstruit felul în care erau dispuse locuinţele complexului.

Printre obiectele găsite, arheologii au făcut două descoperiri „majore”, precizează INRAP. Prima este un fragment de statuie în stil celtic. Pe un bloc din calcar, o figură este sculptată cu mâinile aşezate pe abdomen. În spatele său, sunt reprezentaţi doi cerbi care se înfruntă.

Un al doilea fragment, din teracotă, tot în stil celtic, reprezintă un personaj cu barbă şi ochi bulbucaţi.

Citeşte şi: Coronavirusul se afla în SUA încă din decembrie 2019 – Black News

Deşi în stil celtic, aceste două fragmente extrem de rare sunt clar de tradiţie galică, potrivit oamenilor de ştiinţă de la INRAP.

Lucrările de amenajare ale sitului urmează să înceapă în luna septembrie.

Publicul va putea vizita situl Artenay, precum şi alte circa 15 situri din Franţa, de vineri până duminică, în cadrul Zilelor Europene ale Arheologiei.