DISTRIBUIȚI

Arheologii au descoperit un tunel săpat în stâncă sub templul antic egiptean Taposiris Magna, care ar putea duce la mormântul Cleopatrei, ultima conducătoare a Egiptului Ptolemeic între anii 51-30 î.Hr., informează mediafax.

Tunelul are o lungime de 1.300 de metri și o adâncime de 13 metri, potrivit Ancient Origins.


Citeşte şi: Coreea de Nord califică drept nefondate acuzaţiile SUA că ar furniza armament Rusiei – Black News

Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților a anunțat descoperirea, descriind tunelul ca fiind „o minune” similară în multe privințe tunelului Eupalinos de pe insula grecească Samos.

Tunelul a fost descoperit de arheologul Kathleen Martinez de la Universitatea din Santo Domingo, care a fost implicată de mult timp în cercetări despre Cleopatra.

Martinez a plecat pentru prima dată în Egipt în căutarea mormântului Cleopatrei în urmă cu aproximativ 20 de ani, convinsă că Taposiris Magna e locul perfect. După sute de e-mail-uri ignorate, Martinez a reușit să obțină o întâlnire la Cairo cu celebrul arheolog Zahi Hawass, pe atunci ministrul egiptean al Antichităților, supranumit „Indiana Jones al faraonilor”. Și l-a convins să îi dea 2 luni pentru a efectua săpături în sit.

Lucrările sunt în desfășurare din 2004, dar noua descoperire este cea mai convingătoare dovadă că Martinez este pe drumul cel bun.

„Este locul perfect pentru mormântul Cleopatrei”, a declarat Martinez pentru „Heritage Key”: „Dacă există o șansă de 1% ca ultima regină a Egiptului să fie îngropată acolo, este de datoria mea să o caut. Dacă vom descoperi mormântul, va fi cea mai importantă descoperire a secolului XXI. Dacă nu vom descoperi mormântul, vom fi făcut totuși mari descoperiri aici, în interiorul și în afara templului”.

Până în prezent, săpăturile au scos la iveală un cimitir cu mumii în fața templului, susținând teoria lui Martinez că în zonă a fost construit un mormânt regal.

Citeşte şi: Germania îşi dublează finanţarea pentru protecţia pădurilor la nivel global – Black News

Pe lângă tunel, cea mai recentă descoperire include două statui de alabastru din perioada Ptolemeică, dintre care una pare a fi un sfinx, precum și vase și recipiente ceramice.

Cleopatra a murit prin sinucidere după ce soțul ei, generalul roman Marc Antoniu, s-a sinucis și el.