DISTRIBUIȚI
VOA News

Autorităţile din Argentina au desemnat Hezbollah, pe care o consideră responsabilă de două atacuri pe teritoriul său, drept organizaţie teroristă joi şi au ordonat îngheţarea bunurilor grupării islamiste libaneze, informează Reuters, potrivit agerpres.

Anunţul a coincis cu vizita în Argentina a Secretarului de Stat american Mike Pompeo cu ocazia comemorării a 25 de ani de la atacul cu bombă asupra unei centru evreiesc  din Buenos Aires care a dus la moartea a 85 de persoane. Argentina a dat vina pe Iran şi Hezbollah pentru atac. Atât Iranul cât şi Hezbollah neagă acuzaţiile.


Citeşte şi: Turcia lansează o ripostă cruntă în Erbil

Argentina consideră Hezbollah responsabilă şi de un atac asupra ambasadei Israelului în Buenos Aires în 1992, soldat cu moartea a 29 de persoane.

Unitatea de Informaţii Financiare a guvernului argentinian a ordonat îngheţarea bunurilor care aparţin membrilor Hezbollah la o zi după ce ţara a creat o nouă listă pentru persoane sau entităţi cu legături cu terorismul. Argentina devine astfel prima ţară din America Latină care desemnează Hezbollah drept organizaţie teroristă.

„În prezent, Hezbollah continuă să reprezinte o ameninţare la adresa securităţii şi integrităţii ordinii economice şi financiare a Republicii Argentiniene”, a informat Unitatea într-un comunicat.

Anul trecut, Argentina a îngheţat bunurile a 14 membri ai familiei Barakat Clan despre care oficialii susţin că este apropiată de Hezbollah.

Citeşte şi: Americanii şi-ar fi doborât din greşeală propria lor dronă în Golf

Decizia Argentinei reprezintă o victorie importantă pentru administraţia Trump care încearcă să mărească presiunea asupra Iranului şi a aliaţilor săi.

Impactul financiar asupra Hezbollah va fi cel mai probabil nesemnificativ pentru că organizaţia are alte surse de finanţare, consideră Seth Jones, directorul Proiectului de Ameninţări Transfrontaliere la Centrul de Studii Internaţionale din Washington.

Hezbollah a fost desemnată drept organizaţie teroristă şi de Canada, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Uniunea Europeană şi Israel.