DISTRIBUIȚI

Autorităţile din Argentina investighează privind cauza unei pene de curent masive care a afectat aproape 50 de milioane de persoane, relatează BBC, conform news.ro.

Preşedintele Mauricio Macri a numit pana de curent ca fiind „fără precedent” şi a promis o anchetă minuţioasă.


Citeşte şi: Pentagonul acuză Iranul că a tras într-o dronă americană

Curentul a fost luat duminică în toată Argentina şi Uruguay şi în unele zone din Paraguay.

Incidentul a afectat transportul în comun iar spitalele au fost nevoite să funcţioneze cu ajutorul generatoarelor de rezervă. Pana de curent a început dimineaţă iar curentul a revenit seara.

Oficialii argentinieni susţin că totul a început cu o defecţiune în „sistemul de interconexiuni” al ţării însă cauza exactă nu este cunoscută.

Ministrul Energiei, Gustavo Lopetegui, a declarat că este puţin probabil să fie vorba de un atac cibernetic şi că va dura în jur de 10-15 zile până când vor fi publicate concluziile anchetei.

Argentina  – care are 44 de milioane de locuitori – şi Uruguayul – 3,4 milioane – utilizează un sistem de interconectare electrică în centrul căruia se află barajul binaţional Salto Grande, situat la 450 de kilometri nord de Buenos Aires şi la 500 de kilometri nord de Montevideo.

Vezi şi: Accident grav de autocar. Cel puţin 18 oameni au murit! – FOTO

Alegerile locale au avut loc conform programului în Argentina, presa locală arătând imagini cu votanţii folosindu-şi telefoanele mobile pe post de lanterne.

Restaurantele, care aşteptau clienţi numeroşi cu ocazia Zilei Tatălui, au rămas închise.

Locatarii au postat fotografii cu oraşe în întuneric şi cozi imense de maşini la benzinării.