DISTRIBUIȚI
The Financial Express

Fostul prim-ministru malaezian Najib Razak a promis joi „să lupte pentru dreptate” în „confruntarea cu acuzaţiile” privind implicarea sa într-un scandal de corupţie de miliarde de dolari, susţinându-şi nevinovăţia, relatează dpa, potrivit agerpres.

„Cu permisiunea lui Dumnezeu, aşa cum am luptat pentru drepturile poporului, voi lupta pentru dreptate pentru a dovedi că sunt nevinovat de aceste acuzaţii”, a scris Najib pe contul său de Facebook.


Citeşte şi: La fiecare trei zile, un militant al drepturilor omului este asasinat în Columbia

Miercuri, Najib a pledat nevinovat la trei capete de acuzare de încălcare a legii şi altul de abuz de putere în legătură cu o anchetă pentru corupţie şi implicând fondul de stat pentru dezvoltare 1MDB.

El a fost eliberat miercuri pe o cauţiune reprezentând aproximativ un sfert de milion de dolari.

„De-a lungul carierei mele de 42 de ani, m-am luptat întotdeauna pentru poporul şi partidul meu. Dacă această persecuţie este preţul pe care trebuie să-l plătesc pentru lupta mea, de dragul prosperităţii naţiunii, pentru bunăstarea oamenilor, sunt pregătit să trec prin asta”, a scris el.

El a adăugat că va încerca să-şi dovedească nevinovăţia „printr-un proces echitabil”.

Pentru fiecare cap de acuzare, Najib, în vârstă de 64 de ani, poate fi condamnat la o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare, pe lângă plata a milioane de dolari reprezentând amenzi potenţiale.

Tribunalul a stabilit cauţiunea la 1 milion de ringgit (247.000 de dolari) şi Najib a fost obligat să predea paşapoartele sale civil şi diplomatic.

Najib, care a fost premier al ţării între 2009 şi 2018, este acuzat de deturnarea a aproximativ 4,5 miliarde de dolari din fondul de stat malaezian pentru dezvoltare 1MDB, inclusiv aproape 700 de milioane de dolari care ar fi fost transferaţi în contul său bancar personal.

Citeşte şi: Lech Walesa se alătură protestatarilor din Polonia

Între august 2011 şi martie 2015, Najib este acuzat că a transferat 42 milioane de ringgit (10 milioane de dolari) de la SRC International, o filială a 1MDB, în contul său bancar personal.

Cel puţin cinci guverne – Statele Unite, Elveţia, Indonezia, Singapore şi Hong Kong – au deschis investigaţii în legătură cu 1MDB.

Procurorul general al SUA, Jeff Sessions, a numit scandalul 1MDB drept exemplul „cel mai rău de cleptocraţie”.