DISTRIBUIȚI
Twitter

Zece persoane au fost arestate în Israel după confruntări între forţele de ordine şi evrei ultraortodocşi, unii dintre aceştia din urmă incendiind un autobuz pentru a-şi manifesta opoziţia faţă de restricţiile sanitare impuse în contextul pandemiei de COVID-19, a anunţat luni poliţia israeliană, informează AFP, potrivit agerpres

Duminică seara, confruntări au izbucnit în mai multe localităţi şi cartiere ale ultraortodocşilor, precum Bnei Brak din Tel Aviv şi Mea Shearim din Ierusalim, unde unii locuitori au manifestat împotriva măsurilor de carantină în vigoare.


Citește și : O furtună puternică A MĂTURAT coasta de sud-est a Africii! 12 oameni au murit!

În Bnei Brak un autobuz a fost luat cu asalt, apoi incendiat, iar şoferul lui a fost rănit. Pompierii au anunţat că au fost atacaţi cu lovituri de pietre când încercau să stingă autobuzul.

Zece locuitori din Bnei Brak au fost arestaţi, a anunţat luni poliţia israeliană într-un comunicat, precizând că s-a confruntat cu revolte ce „au pus în pericol viaţa forţelor de securitate şi a cetăţenilor”.

Marele rabin sefard al Israelului, Yitzhak Yossef, a denunţat „atitudinea violentă a tinerilor care s-au îndepărtat de valorile Torei”. Într-un apel video, el i-a acuzat pe cei responsabili că „profanează numele lui Dumnezeu”, dar i-a îndemnat totodată pe poliţişti să dea dovadă de reţinere.

Citește și : Moderna AMÂNĂ un transport de vaccin în Polonia

Pentru mulţi israelieni, evreii ultraortodocşi, denumiţi „haredim” („cei care tremură în faţa cuvântului lui Dumnezeu”) şi care reprezintă 12% din populaţia Israelului, sunt în mare parte responsabili de răspândirea virusului în ţara lor.

În urmă cu o săptămână, o nuntă organizată în Bnei Brak a suscitat o amplă polemică, în condiţiile în care sute de persoane au participat la ea, în pofida carantinei stricte impuse în Israel de la sfârşitul lui decembrie şi prelungită până la sfârşitul lui ianuarie.