DISTRIBUIȚI

Miguel Rodriguez Torres, un fost ministru de interne şi al justiţiei în mandatul preşedintelui Venezuelei Nicolas Maduro, a fost arestat marţi sub acuzarea de a fi planificat un complot împotriva armatei venezuelene, a anunţat guvernul, relatează AFP.

În vârstă de 54 de ani, acest general în rezervă a fost reţinut de agenţii serviciului de informaţii (Sebion) într-un hotel din Caracas unde promisese că va face „anunţuri importante” legate de Venezuela.


„Era căutat de justiţie din cauza implicării sale în acţiuni împotriva păcii (…) El a participat la comploturi care aveau ca obiectiv să aducă atingere unităţii forţelor noastre armate”, a declarat guvernul într-un comunicat.

„Va fi deferit justiţiei”, a precizat comunicatul, afirmând că „a fost demis din guvern din cauza legăturilor sale cu serviciile americane de informaţii”.

MADDT, o mişcare fondată de fostul militar devenit opozant al lui Maduro, a calificat această arestare va fiind „abuzivă”.

Miguel Rodriguez Torres – fost şef al serviciilor de informaţii sub preşedinţia lui Hugo Chavez (1999-2013) – „a fost reţinut fără mandat judiciar”, a declarat o sursă anonimă.

Om forte al regimul Chavez, el a devenit unul dintre cei mai importanţi opozanţi ai guvernului condus de Nicolas Maduro care l-a mai acuzat că a luat parte la proiecte „ale dreptei” urmărind răsturnarea sa de la putere.

Rocio San Miguel, directoare a unui ONG specializat în probleme militare, a declarat pentru AFP că arestarea unui fost ministru este „un semn al rupturii în curs între chavism şi madurism” în rândul armatei.

Această arestare a avut loc la trei zile după ce un tribunal militar a ordonat trimiterea la închisoare a nouă membri ai armatei pentru „trădare” şi „incitare la revoltă”. Ei au fost reţinuţi la 2 martie în diferite batalioane.

În aceeaşi zi, Nicolas Maduro a degradat şi expulzat din armată 24 de ofiţeri, cei mai mulţi închişi sau exilaţi.

Printre aceştia, Raul Isaias Baduel, un fost ministru al apărării în epoca Hugo Chavez, acuzat de complot împotriva lui Nicolas Maduro.

Rocio San Miguel este de părere că, în prezent, 80 de militari sunt închişi pentru conspiraţie împotriva preşedintelui ţării.