DISTRIBUIȚI

Arabia Saudită va „primi” suplimentar soldaţi şi echipament militar pe care Statele Unite au decis să le desfăşoare în regiunea Golfului aflat sub puternice tensiuni, a declarat sâmbătă o sursă din Ministerul Apărării citată de agenţia oficială de presă SPA, notează AFP, potrivit agerpres.

Washingtonul a aprobat vineri trimiterea mai multor mii de militari în Arabia Saudită pentru a proteja marele său aliat din regiune în faţa actelor „destabilizatoare” efectuate potrivit americanilor de Iran.


Citește și : Cavusoglu, despre oferta lui Trump de a media între turci şi kurzi: ‘Nu negociem cu teroriştii’

Riadul va primi „suplimentar forţe militare şi material de apărare în cadrul acţiunii comune dintre regat şi Statele Unite pentru păstrarea securităţii regionale”, a declarat o sursă din cadrul Ministerului Apărării citată de SPA.

Potrivit sursei, decizia intervine în „aplicarea unor directive” ale regelui Salman şi prinţului moştenitor Mohammad bin Salman, acesta din urmă, de asemenea, ministru al apărării.

Prinţul moştenitor a fost informat vineri dimineaţă despre decizia americană care vizează „asigurarea şi consolidarea apărării Arabiei Saudite”, potrivit unui comunicat la Pentagonului.

Washingtonul a mai anunţat la sfârşitul lui septembrie trimiterea a 200 de militari în regat, prima desfăşurare de acest gen în regat după retragerea trupelor americane în 2003.

Împreună cu precedenta desfăşurare, „s-a prelungit sau a fost autorizată în ultima lună” misiunea a 3.000 de soldaţi, a precizat Pentagonul.

Din echipamentul care urmează a fi trimis în Arabia Saudită fac parte două escadroane de avioane de vânătoare, două baterii Patriot şi un sistem de apărare anti-aeriană THAAD.

Citește și : Franţa suspendă exporturile către Turcia de materiale de război care pot fi utilizate în Siria

În ultimele luni, tensiunile în regiune au crescut între Arabia Saudită şi Statele Unite, pe de o parte, şi inamicul lor Iranul, pe de altă parte.

În septembrie, Riadul şi Washingtonul au acuzat Teheranul că s-ar afla în spatele atacurilor împotriva a două importante rafinării din estul Arabiei Saudite, atacuri revendicate de rebelii houthi din Yemen. Iranul a dezminţit orice implicare