DISTRIBUIȚI
humsub.com.pk

Arabia Saudită şi Pakistanul au semnat sâmbătă acorduri menite să întărească relaţiile lor după luni de tensiuni între cei doi aliaţi din cauza regiunii disputate Kashmir, divizată între India şi Pakistan care doresc fiecare să o controleze în totalitate, informează AFP, potrivit agerpres.  

Chiar dacă Arabia Saudită a fost prima ţară vizitată de premierul pakistanez în urma alegerii lui în 2018, Riadul şi-a manifestat mai târziu nemulţumirea în relaţiile sale cu Islamabadul. În pofida susţinerii economice acordate în ultimii ani Pakistanului de către Riad, cifrată la miliarde de dolari ajutoare şi credite, observatorii subliniază că Arabia Saudită are de asemenea grijă să nu supere India, partener comercial cheie şi importator de petrol saudit.


Citește și : SOS Satele Copiilor anchetează abuzurile sexuale în structurile sale din Africa şi Asia

Prinţul moştenitor Mohammed Bin Salman şi Imran Khan, sosit vineri pentru o vizită de trei zile, au subliniat „importanţa extinderii şi intensificării orizonturilor cooperării lor bilaterale”.

Potrivit agenţiei de presă a statului saudit, cele două ţări au semnat două acorduri în oraşul Jeddah (vest), cu privire la justiţie şi infracţionalitate.

Au fost de asemenea semnate alte două documente asupra luptei împotriva traficului de droguri şi a finanţării de proiecte în domeniile energetic, de infrastructură, transporturi, al apei şi comunicaţiilor.

În timpul vizitei sale, Imran Khan – care a fost de şase ori în Arabia Saudită – intenţionează să se concentreze pe ameliorarea relaţiilor cu Riadul şi pe problemele celor circa 2,5 milioane de pakistanezi care lucrează în această ţară.

Citește și : Bundestagul aprobă înfiinţarea Fundaţiei Helmut Kohl