DISTRIBUIȚI
AFP

Arabia Saudită a anunțat miercuri că respinge complet anunțul Washingtonului în ceea ce privește coloniile israeliene din Cisiordania, a informat agenția de știri saudită SPA, citată de Reuters, potrivit mediafax.

Liga Arabă a anunțat la rândul său că va organiza luni o întâlnire de urgență a miniștrilor de Externe prntru a discuta despre schimbarea de poziție a Statelor Unite în acesată chestiune, a transmis miercuri agenția de știri egipteană MENA.


Citește și : Putin, despre apelurile de a renunţa la gaz: ‘ O idee absolut bizară’

Administraţia Donald Trump a anunţat, luni seară, modificarea poziţiei Statelor Unite faţă de coloniile israeliene din Cisiordania, care nu vor mai fi considerate ilegale. Mike Pompeo, secretarul de Stat american, a anulat poziţia juridică adoptată de către Departamentul de Stat în anul 1978 prin care se stabilea că statutul coloniilor evreieşti din teritoriile ocupate revendicate de palestinieni este „incompatibil cu legislaţia internaţională”.

Oficialii israelini au salutat decizia Statelor Unite de a scoate din ilegalitate statutul coloniilor israeliene din Cisiordania și au făcut apel la obținerea suveranității asupra acestor regiuni de către autoritățile de la Ierusalim.

Secretarul General al Organizației pentru Eliberarea Palestiniei (PLO), Saeb Erekat, a condamnat comportamentul Statelor Unite ce amenință securitatea internațională.

Înaltul Reprezentant pentru politică externă al Uniunii Europene, Federica Mogherini, a reiterat poziția Bruxellesului față de ilegalitatea statutului coloniilor israeliene din Cisiordania, ce încalcă prevederile dreptului internațional.

Agenția ONU pentru Drepturile Omului și-a reafirmat marți poziția față de coloniile israeliene din Cisiordania care încalcă reglementările dreptului internațional, respingând în același timp noua poziție a administrației Trump.

Citește și : Dmitri Medvedev: Moscova vrea ‘să recupereze oportunităţile ratate’ în relaţiile cu Chişinăul

Decizia Administraţiei Donald Trump privind coloniile israeliene din Cisiordania riscă să amplifice tensiunile în Orientul Mijlociu, a avertizat marţi Ministerul de Externe de la Moscova.

Ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a semnalat „consecințele periculoase” pe care decizia Washingtonului de nu mai considera ilegale coloniile israeliene din Cisiordania le poate declanșa în contextul procesului de restabilire a păcii în regiunea Orientului Mijlociu.

Decizia Administraţiei Donald Trump privind coloniile israeliene din Cisiordania riscă să amplifice tensiunile în Orientul Mijlociu, a avertizat marţi Ministerul de Externe de la Moscova.