DISTRIBUIȚI
safety4sea.com

Coaliţia condusă de Arabia Saudită a dispus oprirea ofensivei împotriva rebelilor houthi aliaţi cu Iranul în principalul port din Yemen, Hodeida, au declarat surse concordante pentru Reuters, potrivit agerpres.

Decizia a fost luată în contextul în care aliaţi occidentali printre care şi SUA au făcut presiuni pentru un armistiţiu care să permită reluarea eforturilor de pace ale ONU pentru încheierea unui război de trei ani care a adus Yemenul în pragul foametei.


Citeşte şi: Americanii se tem că ar putea pierde un război în faţa Rusiei sau a Chinei

„Coaliţia a cerut forţelor din teren să oprească luptele în interiorul Hodeida”, a declarat o sursă militară pro-coaliţie. O altă sursă militară susţinută de coaliţie a confirmat ordinul.

O a treia sursă non-militară cu cunoştinţe despre această decizie a afirmat că coaliţia răspunde astfel solicitărilor internaţionale pentru un armistiţiu pentru a se asigura că rebelii houthi vor participa la convorbirile de pace plănuite.

Un purtător de cuvânt al coaliţiei nu a răspuns până acum unei solicitări a Reuters de a comenta situaţia.

Citeşte şi: Donald Tusk anunţă un summit pentru oficializarea acordului dintre UE şi Marea Britanie

Trimisul special american Martin Griffiths încearcă să salveze discuţiile de pace între părţile aflate în conflict în Yemen, după ce ultima rundă de convorbiri din septembrie s-a soldat cu un eşec atunci când rebelii houthi nu s-au prezentat la discuţii.

Coaliţia musulmană sunită condusă de Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite a intervenit în războiul din Yemen în 2015 pentru a reinstitui în fruntea ţării guvernul recunoscut internaţional înlăturat de houthi în 2014.

Alianţa se bazează pe arme şi informaţii occidentale în acest conflict, perceput ca un război prin interpuşi între Riad şi Teheran în care au murit peste 10.000 de persoane.