DISTRIBUIȚI
afp

Un oficial de rang înalt din cadrul Guvernului saudit a oferit o nouă explicație în cazul dispariției jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, după ce prima variantă a Arabiei Saudite a fost criticată și privită cu scepticism, relatează site-ul agenției Reuters, potrivit Mediafax.

Ultima explicație, oferită de un oficial saudit care a cerut să rămână anonim, include detalii despre cum cei15 oficiali saudiți, care au fost trimiși la Istanbul la 2 octombrie, l-au amenințat pe Khashoggi că îl vor droga și răpi, iar când acesta s-a împotrivit a fost sufocat. Unul din membrii echipei s-ar fi îmbrăcat apoi ca jurnalistului saudit pentru a părea că acesta a părăsit consulatul.


Citește și : Mii de migranţi din Honduras, blocaţi la frontiera dintre Guatemala şi Mexic

După ce a negat dispariția lu Jamal Khashoggi timp de două săptămâni, Arabia Saudită a oferit prima explicație în cazul morții acestuia sâmbătă dimineață.

Oficialii turci suspectează că Jamal Khashoggi, editorialist al cotidianului The Washington Post și un critic la adresa prințului moștenitor Mohammed bin Salman, a fost dezmembrat, însă oficialul saudit susține că acesta a fost înfășurat într-un covor și trimis unui „cooperator local”. Întrebat de acuzațiile potrivit cărora Khashoggi a fost torturat și decapitat, acesta a declarat că rezultatele preliminare nu indică acest scenariu.

Oficialul saudit a prezentat documente interne care vorbesc despre o inițiativă de a aduce disidenții înapoi în țară. Această explicație reprezintă doar ultima dintre variantele oferite de Arabia Saudită. Autoritățile saudite au negat inițial că Jamal Khashoggi a murit în consulatul de la Istanbul, iar atunci când publicațiile media au relatat acest lucru, Riadul a numit acuzațiile „nefondate”.

Oficialul saudit mai susține că explicația inițială a Guvernului a fost bazată pe „informații false care au fost diseminate intern la acel moment”.

Citește și : Italia nu intenţionează să părăsească zona euro sau UE (lideri populiști)

„Odată ce a fost clar că acest raport inițal este fals, a fost lansată o anchetă internă și ne-am abținut de a comenta public”, a declarat oficialul, adăugând că ancheta continuă.