DISTRIBUIȚI
Twitter

Manualele de religie din Arabia Saudită promovează intoleranţa, în pofida promisiunilor oficialilor de a elimina un astfel de limbaj, a avertizat miercuri organizaţia Human Rights Watch (HRW), citată de DPA. 

HRW, cu baza la New York, a descoperit „un limbaj incendiar, care incită la ură”, în mai multe manuale de religie realizate de Ministerul Educaţiei din această ţară pentru anul şcolar 2016-2017.


Textele denigrează tradiţiile islamice care nu aderă la interpretarea strictă – favorizată de regatul saudit – a Islamului sunit, cum ar fi practicile religioase sufite şi şiite. De asemenea, textele îi consideră pe evrei şi pe creştini „necredincioşi”, cu care musulmanii nu ar trebui să se asocieze, a indicat Human Rights Watch.

„Încă din clasa I, elevii din şcolile din Arabia Saudită sunt învăţaţi să îi urască pe toţi cei percepuţi ca fiind de altă credinţă sau aparţinând unei şcoli de gândire diferite”, a declarat Sarah Leah Whitson, directoarea HRW pentru Orientul Mijlociu.

Grupul a declarat că a analizat un curriculum, intitulat „al-Tawhid”, sau „Monoteismul”, reunind 45 de manuale şi materiale auxiliare destinate elevilor.

Limbajul intolerant persistă în pofida promisiunilor oficialilor saudiţi de a-l elimina, după ce a provocat controverse în urma atacurilor de la 11 septembrie 2001.

Arabia Saudită a fost acuzată că exportă versiunea fundamentalistă a Islamului cunoscută sub numele de „wahhabism”. Fostul lider al al-Qaida, Osama bin Laden, a fost cetăţean saudit, aminteşte DPA.