DISTRIBUIȚI

Arabia Saudită a lansat un program ce prevede înfiinţarea de centre culturale şi de divertisment în baza unor investiţii de 34 de miliarde de dolari până în 2020, au anunţat joi seară la Riad mai mulţi oficiali saudiţi, citaţi de AFP, potrivit agerpres.

Programul „Calitatea Vieţii 2020” reprezintă unul dintre punctele centrale ale planului de reformă „Vision 2030”, conceput pentru a diversifica economia saudită şi a atenua dependenţa acesteia de petrol, promovat de prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, au explicat oficialii saudiţi.


Citeşte şi: Opoziţia din Venezuela cere un absenteism în masă la alegerile prezidenţiale

„Programul va genera 300.000 de locuri de muncă şi investiţii publice se vor ridica la 50,9 miliarde de riali (13,3 miliarde de dolari)”, a declarat în faţa reprezentanţilor presei Ahmad Khatib, directorul acestui program şi al autorităţii oficiale pentru divertisment.

Restul finanţării va fi asigurat de sectorul privat şi cu ajutorul unor parteneri străini, a adăugat el.

Ahmad Khatib a îndemnat sectorul privat să investească în acest program care prevede, printre altele, construirea de instalaţii sportive, săli de cinematograf, teatre şi centre de distracţii.

Obiectivul este acela de a ameliora cadrul şi calitatea vieţii cetăţenilor saudiţi. „Acest fapt va contribui la creşterea satisfacţiei saudiţilor şi îi va incita să investească în ţara lor şi să rămână să trăiască în ţara lor”, a adăugat directorul programului.

Ahmad al-Mazid, directorul organismului oficial însărcinat cu chestiunile culturale, a declarat pentru AFP că agenţia pe care o conduce se va lansa într-o operaţiune de înfiinţare „a unei veritabile industrii culturale, cu teatre, cinematografe şi centre de formare”.

Autorii proiectului doresc să înscrie trei oraşe saudite pe lista celor 100 de oraşe din lume care deţin cea mai bună calitate a vieţii, să înfiinţeze un parc acvatic de mari dimensiuni, trei mari centre de recreere şi 16 centre de divertisment, potrivit documentelor oficiale distribuite jurnaliştilor cu ocazia lansării oficiale a programului.

Citeşte şi: Cutremur în Africa de Sud. 13 mineri au rămas captivi în subteran

Regele saudit Salman bin Abdulaziz al Saud a participat sâmbătă la ceremonia de inaugurare a construcţiilor pentru un uriaş „oraş al divertismentului”, ce va fi amenajat în apropiere de Riad.

Acest oraş a fost prezentat ca un echivalent al parcurilor din reţeaua Disneyland, iar autorităţile saudite speră să atragă „17 milioane de vizitatori până în 2030”.

Peste jumătate din populaţia saudită are mai puţin de 25 de ani. Regatul saudit era până de curând o ţară închisă, iar cei mai bogaţi dintre cetăţenii ei mergeau în străinătate pentru a se distra.