DISTRIBUIȚI
CNBC.com

Arabia Saudită, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, a dezvăluit sâmbătă un ambiţios proiect de combatere a schimbărilor climatice şi de reducere a emisiilor sale de dioxid de carbon, printre care plantarea a miliarde de copaci în următorii câţiva ani, notează AFP, potrivit agerpres

Cu „Iniţiativa saudită verde”, ea prevede reducerea emisiilor de dioxid de carbon făcând să crească la 50% ponderea energiilor regenerabile în consumul său de energie până în 2030, a anunţat puternicul prinţ moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit „MBS”.


Citește și : Administraţia Biden, îngrijorată că Beijingul ar putea decide ocuparea Taiwanului

Arabia Saudită doreşte să planteze zece miliarde de copaci pe teritoriul său în următorii zece ani, a adăugat el într-un comunicat difuzat de agenţia oficială de presă, SPA. În cadrul unei „Iniţiative verzi a Orientul Mijlociu”, regatul intenţionează să planteze încă 40 de miliarde de copaci colaborând cu alte ţări arabe, a precizat „MBS”.

„Regatul, regiunea şi întreaga lume trebuie să meargă mult mai departe şi mult mai repede în lupta lor împotriva schimbărilor climatice”, a declarat prinţul moştenitor. „Respingem falsa alegere între conservarea economiei şi protejarea mediului”, a adăugat el.

Comunicatul nu precizează însă modul în care autorităţile vor reuşi să planteze atâţia copaci, apoi să aibă grijă de ei, pe un teritoriu în mare parte deşertic, cu resurse de apă extrem de limitate.

Citește și : Guvernul ungar stabileşte condiţiile pentru prima etapă de eliminare a restricţiilor

Acest nou proiect face parte din „Vision 2030”, ambiţiosul program de investiţii în domeniile industriei, infrastructurii şi serviciilor destinat diversificării economiei Arabiei Saudite, dependentă de fluctuaţiile preţurilor petrolului.