DISTRIBUIȚI
ASHARQ AL-AWSAT English

Regele Salman bin Abdulaziz al Arabiei Saudite a îndemnat joi ţările membre din G20 la „un răspuns eficient şi coordonat”, pentru a face faţă pandemiei cu noul tip de coronavirus, în timpul unui summit online de urgenţă al celor mai mari puteri economice mondiale, informează AFP, potrivit agerpres.

„Trebuie să restabilim încrederea în economia mondială”, a spus regele Salman, aflat la conducerea G20 în acest an, în timpul discursului său de deschidere.


Citește și : Belgia NU primește bolnavi de coronavirus din Italia sau Olanda

„În pofida importanţei răspunsurilor individuale ale fiecărei ţări, este de datoria noastră să întărim cooperarea şi coordonarea în toate aspectele politicilor economice adoptate”, a insistat el.

„De altfel, este responsabilitatea noastră să întindem o mână de ajutor ţărilor în curs de dezvoltare şi celor mai puţin avansate, permiţându-le să-şi consolideze capacităţile şi să-şi îmbunătăţească infrastructurile, ca să depăşească această criză şi consecinţele ei”, a mai declarat regele saudit.

Preşedinţii american Donald Trump, cel rus Vladimir Putin, francez Emmanuel Macron şi alţi lideri din G20 ţin joi, în videoconferinţă, o reuniune menită să le coordoneze eforturile împotriva ameninţării cu o mare recesiune a economiei mondiale cauzată de noul tip de coronavirus.

Pandemia de Covid-19 a afectat deja foarte tare mai multe ţări din G20, începând cu Italia, cea mai lovită ţară la nivel mondial, cu 7.500 de decese, potrivit cifrelor oficiale.

Citește și : Jakarta instalează staţii pentru spălarea mâinilor şi cabine pentru dezinfectare

Summitul G20 intervine de asemenea la o zi după adoptarea de către Senatul american a unui plan de susţinere a economiei americane, în valoare de 2.000 de miliarde de dolari, şi de adoptarea în Germania a unui arsenal de măsuri în valoare de 1.100 miliarde de euro.

Arabia Saudită, care a înregistrat peste 1.000 de cazuri şi trei decese, a pus la rândul ei în aplicare un plan de susţinere a economiei, în valoare de 120 miliarde de riali (circa 29 miliarde de euro).