DISTRIBUIȚI
dailysabah.com

Regele Salman şi prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, foarte apropiaţi preşedintelui Donald Trump, i-au felicitat duminică seara pe Joe Biden şi Kamala Harris aleşi preşedinte şi vicepreşedinte ai SUA, a anunţat agenţia de presă oficială SPA, relatează AFP, potrivit agerpres.

Ultimul lider al monarhiilor arabe din Golf care a reacţionat, regele Salman şi-a exprimat ”cele mai bune urări de succes” şi a reamintit ”relaţiile istorice speciale strânse dintre cele două ţări şi popoare prietene”, potrivit SPA.


Citește și : Joe Biden, cel de-al 46-lea președinte american

Prinţul Mohammed a urat ”şi mai mult progres” Statelor Unite, afirmând că ”aspiră să continue cooperarea comună între cele două ţări prietene”.

Prinţul moştenitor şi conducătorul de facto al regatului are o relaţie strânsă cu preşedintele american Donald Trump şi cu ginerele şi consilierul acestuia, Jared Jushner, în special ca urmare a ostilităţii lor comune faţă de Iran.

După relaţii tensionate cu democratul Barack Obama, Riadul a găsit un sprijin neclintit din partea administraţiei Trump, inclusiv în timpul reacţiei la nivel internaţional provocate de asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în 2018. O expertă ONU şi CIA au ajuns la concluzia că prinţul Mohammed a fost implicat în asasinarea acestui jurnalist.

Colaborator al publicaţiei The Washington Post şi critic al regimului saudit după ce mai întâi a fost apropiat de acesta, Jamal Khashoggi a fost asasinat şi corpul său tăiat în bucăţi în octombrie 2018 în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, unde s-a deplasat pentru a ridica un document.

Citește și : Obama l-a felicitat pe Biden: ‘Suntem norocoşi că Joe are tot ce trebuie pentru a fi preşedinte’

Această crimă a aruncat Arabia Saudită într-una dintre cele mai grave crize diplomatice şi a pătat imaginea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, desemnat de responsabili turci şi americani drept cel care a ordonat asasinatul.

Fost vicepreşedinte în timpul mandatului lui Barack Obama, Joe Biden a promis în timpul campaniei sale că va ”reevalua” relaţiile cu Arabia Saudită şi ”se va asigura că America nu renunţă la valorile sale pentru a vinde arme sau a cumpăra petrol”.