DISTRIBUIȚI
Reuters

Arabia Saudită a început luni să elibereze permise de conducere auto unor femei, cu trei săptămâni înaintea intrării în vigoare a decretului regal care le autorizează la volan în această ţară musulmană ultraconservatoare, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Direcţia Generală a Circulaţiei (Rutiere) a început astăzi (luni) să înlocuiască permise de conducere auto internaţionale recunoscute în regat cu permise saudite, care au 24 iunie ca dată de autorizare a femeilor să conducă”, a anunţat o sursă oficială citată de agenţia de presă SPA.


Citește și : SUA: Curtea Supremă a dat câştig de cauză administraţiei lui Trump într-un dosar emblematic privind avorturilele

Arabia Saudită este în prezent singura ţară din lume în care femeile nu au dreptul să urce la volan.

În septembrie 2017, regele Salman a anunţat că această interdicţie va fi ridicată în iunie 2018, în cadrul unui program de reforme inspirat de tânărul său fiu, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

Eliberarea de permise saudite s-a desfăşurat luni ”în numeroase locuri şi în diverse oraşe”, potrivit SPA.

În prealabil, reprezentanţi ai circuaţiei rutiere au ”verificat permisele internaţionale” şi au ”evaluat capacităţile” solicitantelor, ”supunându-le unui examen practic”, a adăugat agenţia.

Reformele sociale ale prinţului Mohammed bin Salman, care au permis de asemenea redeschiderea sălilor de cinema şi organizarea de concerte, au fost însoţite, însă, luna trecută, de un val de arestări – de femei care au militat pentru dreptul de a conduce şi sfârşitul sistemului tutelei masculine.

În total, 17 persoane au fost arestate din cauză că au ”adus atingere” securităţii regatului. Opt dintre ele au fost ”eliberate temporar”, până la încheierea anchetei.

Presa proguvernamentală saudită le-a catalogat dept ”trădătoare”.

Citește și : Strategia de război modern a lui Putin va reprezenta „ani la rând” o ameninţare pentru Occident (raport britanic)

Organizaţii de apărarea drepturilor omului au denunţat arestări.

”Prinţul moştenitor a fost prezentat ca un reformator, însă reprimarea vocilor disidente în ţara sa nu a făcut decât să se intensifice de la numirea sa”, în iunie 2017, a declarat Samah Hadid, directoarea campaniilor Amnesty International (AI) în Orientul Mijlociu.

Sauditele se confruntă în continuare cu numeroase restricţii.

Ele sunt nevoite, de exemplu, să obţină permisiunea unui bărbat din familia lor pentru ca să studieze sau să călătorească.