DISTRIBUIȚI
thenational.ae

Arabia Saudita va elibera vize turistice începând cu primul trimestru al lui 2018, a declarat, într-un interviu acordat agentiei AFP, printul Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, responsabil cu sectorul turistic din regat.

„Toate autorizatiile guvernamentale” sunt în vigoare, a dat asigurari printul Sultan, care a vorbit luni de la sediul Comisiei pentru turism si patrimoniu national, din Riad.


Aceasta masura este o premiera într-o tara în care permisele de intrare erau pâna în prezent eliberate pelerinilor care calatoreau în locurile sfinte ale Islamului sau trebuiau obtinute gratie sponsorizarii unui cetatean saudit, a unei societati sau a unui organism oficial.

Eliberarea vizelor turistice face parte din „Vision 2030”, programul initiat de printul mostenitor Mohammad bin Salman Al Saud, cu scopul de diversifica economia regatului, de a reduce din dependenta acestuia de petrol si din imaginea de tara ultraconservatoare.

Printul Sultan, unul dintre fiii regelui Salman, a adaugat ca va fi vorba de vize electronice care vor fi puse la dispozitia tuturor locuitorilor tarilor care permit cetatenilor lor vizitarea Arabiei Saudite.

„În prezent, pregatim regulamentele – cine este eligibil pentru o viza si cum poate sa o obtina”, a adaugat acesta.

Arabia Saudita emite în prezent vize pentru cetatenii unui numar specific de tari, însa aceste autorizatii sunt însotite de restrictii, cum ar fi obligatia de face calatoria cu o companie acreditata si de a fi cazati în hoteluri indicate.

Printul mostenitor a facut publice saptamâna trecuta detalii despre un mega-proiect al unei zone de dezvoltare futuriste în nord-vestul regatului, care include o componenta turistica, necesitând investitii de 500 de miliarde de dolari.

Riadul a anuntat, de asemenea, la 1 august lansarea unui proiect turistic de anvergura pentru transformarea a circa cincizeci de insule din Marea Rosie în statiuni balneare de lux, care ar trebui sa creeze pâna la 35 000 de locuri de munca.

Printre altele, turistii vor putea vizita în Arabia Saudita situri arheologice nabateene (construite în timpul Regatului Nabateean, din primele secole înainte si dupa Hristos), cum ar fi orasul Al Hijr (nord-vest), descris ca unul dintre cel mai bine conservate situri ale acestei civilizatii, dupa Petra din Iordania.