DISTRIBUIȚI
WFP Yemen

Arabia Saudită, unul dintre protagoniştii conflictului în curs în Yemen, a donat circa 50 de milioane de euro Programului Alimentar Mondial (PAM) pentru a ajuta această ţară lovită de cea mai gravă criză umanitară din lume, a anunţat joi agenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), informează AFP, potrivit agerpres.

Într-un comunicat, PAM, al cărui sediu este la Roma, „a salutat contribuţia de 60 de milioane de dolari a Centrului de ajutor umanitar al regelui Salman (KSrelief) menit să contribuie la asigurarea nevoilor urgente de hrană în Yemen”.


Citește și : DNA-ul francez face PERCHEZIŢII la Ministerul Justiţiei! Cel vizat este chiar ministrul!

Acest anunţ intervine în condiţiile în care Riadul este criticat de comunitatea internaţională pentru rolul său în acest război.

„Asistăm în prezent la o deteriorare îngrijorătoare a situaţiei alimentare în Yemen, care atinge niveluri nemaivăzute vreodată, cu cinci milioane de persoane la limita foametei”, a declarat directorul PAM, David Beasley, citat în comunicat.

Circa 50.000 de persoane sunt deja lovite de foamete în Yemen şi „este pentru prima dată când asemenea niveluri de foamete au fost identificate în ultimii doi ani”, potrivit PAM, care aminteşte că preţurile la produse alimentare au crescut cu până la 200% în raport cu perioada de dinaintea războiului. Circa 80% dintre yemeniţi depind de ajutor internaţional.

În conflictul din Yemen, declanşat în 2014 prin cucerirea capitalei Sanaa de către rebelii houthi, forţele loiale puterii susţinute de Arabia Saudită se confruntă cu rebelii susţinuţi de Iran şi care controlează cea mai mare parte din nordul ţării, inclusiv capitala.

Citește și : Lucrătorii sanitari din Turcia sunt vaccinaţi cu a treia doză anti-COVID-19

Războiul din Yemen s-a soldat până acum cu zeci de mii de morţi şi milioane de refugiaţi, potrivit organizaţiilor umanitare.

Rebelii houthi cer Riadului să pună capăt blocadei aeriene şi maritime impusă împotriva lor, drept condiţie prealabilă la un acord de încetare a focului. Houthi lansează în mod regulat rachete şi drone spre teritoriul saudit, vizând în special instalaţiile sale petroliere.