DISTRIBUIȚI
XINHOA

Şeful diplomaţiei saudite, Adel al-Jubeir, a afirmat, duminică, în cursul unei reuniuni extraordinare a Ligii Arabe la Cairo, că ţara sa nu va sta cu „mâinile încrucişate” în faţa politicii agresive a Iranului, relatează AFP. 

Tensiunile s-au intensificat în ultimele luni între Arabia Saudită sunnită şi Iranul şiit, cele două puteri rivale din Orientul Mijlociu care se opun în privinţa mai multor conflicte din regiune, printre care războaiele din Yemen şi Siria, precum şi asupra dosarului libanez.


„Arabia Saudită nu va sta cu mâinile încrucişate în faţa agresiunilor Iranului şi nu va precupeţi niciun efort pentru a-şi apăra securitatea naţională şi a-şi proteja poporul”, a declarat Adel al-Jubeir.

La rândul său, şeful diplomaţiei Bahrainului, ţară aliată a Arabiei Saudite, a acuzat şi el Iranul şi mişcările islamiste care îi sunt aliate.

Iranul are „braţe în regiune”, a afirmat şeicul Khalid bin Ahmed Al Khalifa. „Cel mai important braţ al Iranului în regiune în acest moment este braţul Hezbollahului terorist”, a adăugat el referindu-se la mişcarea libaneză.

„Libanul (…) se află sub controlul total al acestui partid terorist”, a continuat reprezentantul Bahrainului.

Arabia Saudită a solicitat această reuniune a Ligii Arabe pentru a discuta despre „modalităţile de contracarare a intervenţiilor iraniene în ţările arabe şi atingerilor aduse păcii şi securităţii”.

Iranul dezminte că s-ar afla la originea tulburărilor din regiune, arătând cu degetul spre rivalul său saudit.

Solicitarea a fost făcută în urma unui tir cu rachete al rebelilor houthi din Yemen asupra teritoriului saudit, la 4 noiembrie, şi a unui atentat împotriva unui oleoduct în Bahrain, pe 10 noiembrie.

Riadul a acuzat Teheranul, care dezminte, că furnizează clandestin echipamente militare rebelilor yemeniţi.

„A păstra tăcerea în faţa agresiunilor iraniene comise de agenţii săi din regiune nu va pune la adăpost nicio capitală arabă de rachetele balistice”, a mai declarat Adel al-Jubeir.