DISTRIBUIȚI
AP

Ministrul saudit al energiei a denunţat marţi deblocarea rezervelor petroliere de urgenţă despre care a spus că are ca scop ‘manipularea pieţelor’, într-un moment în care Riadul şi partenerul său american au tensiuni din cauza preţului la aurul negru, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Această diatribă intervine la o săptămână după ce preşedintele Joe Biden a anunţat că SUA vor continua să recurgă la rezervele lor strategice într-o încercare de a stabiliza preţul la pompă.


Citește și : Liz Truss pleacă cu capul sus din Downing Street: ‘Urmează zile mai luminoase’ pentru britanici

‘Oamenii îşi epuizează stocurile de urgenţă, le epuizează, le folosesc ca mecanism destinat să manipuleze pieţele, în timp ce obiectivul lor de bază este de a atenua deficitul de aprovizionare’, a declarat prinţul Abdelaziz ben Salmane, ministrul saudit al energiei, fără să numească SUA.

‘Este de datoria mea să fac ca lumea să înţeleagă că pierderea stocurilor de urgenţă ar putea deveni dureroasă lunile viitoare’, a afirmat el într-o conferinţă economică la Riad.

Anunţul lui Joe Biden de a lua 15 milioane de barili suplimentar din rezervele strategice face parte dintr-un program de eliberare a unui total de 180 de milioane de barili din rezervele strategice pentru a face faţă exploziei preţurilor legată de invazia rusă în Ucraina.

Acest anunţ intervine la două săptămâni după decizia ţărilor exportatoare de petrol, cu Arabia Saudită şi Rusia în frunte, de a-şi reduce cotele de producţie pentru a susţine preţurile, ceea ce a provocat iritare la Washington.

Citește și : Rishi Sunak îi avertizează pe britanici: Urmează decizii dificile pentru a repara greşelile fostului premier

Administraţia americană l-a acuzat pe partenerul său saudit că face jocul Rusiei, care încearcă să-şi finanţeze războiul împotriva Ucrainei. Riadul a negat, asigurând că poziţia sa se bazează doar pe considerente economice.

După o creştere spectaculoasă la începutul războiului, depăşind pragul simbolic de 100 de dolari pe baril, preţul la petrol a scăzut în ultimele luni, chiar dacă rămâne ridicat.