DISTRIBUIȚI
AFP

Autorităţile saudite au eliberat o a patra militantă, Walaa al-Shubbar, arestată în cadrul unei campanii de represiune lansate cu câteva săptămâni înainte de intrarea în vigoare a decretului regal ce permite femeilor să conducă vehicule în regat, au anunţat vineri militanţi şi ONG-uri, transmite France Presse, potrivit agerpres.

Aceste activiste pentru drepturile femeilor făceau parte dintr-un grup de cel puţin 11 militanţi, majoritatea femei, arestaţi săptămâna trecută în această ţară musulmană ultraconservatoare.


Citește și : Hawaii: Un al treilea şuvoi de lavă de la vulcanul Kilauea a ajuns în ocean; două elicoptere pregătite să intervină pentru evacuare

Eliberarea a trei dintre ele – Aisha al-Mana, Hessa al-Sheikh şi Madeha al-Ajroush – a fost anunţată joi de Samah Hadid, directoarea campaniilor Amnesty International în Orientul Mijlociu.

„Facem apel la autorităţile saudite să îi elibereze, imediat şi necondiţionat, pe toţi ceilalţi apărători ai drepturilor omului”, a adăugat Hadid. „Acest val de represiuni în Arabia Saudită trebuie să înceteze. Aceste arestări sunt total nejustificate”, a mai declarat directoarea de la Amnesty.

Majoritatea persoanelor arestate sau eliberate sunt cunoscute că au luptat împotriva interdicţiei pentru femei de a conduce vehicule şi sistemului de tutelă masculină din Arabia Saudită.

Două militante saudite pentru drepturile omului au declarat că starea sănătăţii lui Aisha al-Mana este proastă. Ea este cunoscută ca făcând parte dintr-un grup ce a lansat în 1990 prima mişcare saudită pentru dreptul femeilor de a conduce vehicule.

„Aisha al-Mana a fost eliberată. Starea ei de sănătate este descrisă ca fiind proastă din cauza unei crize cardiace anul trecut”, a declarat militanta saudo-americană Nora Abdulkarim pe Twitter.

Citește și : Hawaii: Un al treilea şuvoi de lavă de la vulcanul Kilauea a ajuns în ocean; două elicoptere pregătite să intervină pentru evacuare

Fără a numi femeile reţinute, autorităţile le-au acuzat de „contacte suspecte cu părţi străine” şi de subminarea „securităţii şi stabilităţii” regatului.

Mass-media proguvernamentale saudite le-au numit „trădătoare”.

Aceste arestări au aruncat o umbră asupra reformelor întreprinse de tânărul prinţ moştenitor Mohammed bin Salman.

Ridicarea efectivă a interdicţiei de a conduce maşini pentru femei va avea loc pe 24 iunie.